Lang keeldus Tartu kunstnike liitu loomeliiduna tunnustamast

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Andres Haabu

Kultuuriminister Rein Lang keeldus Tartu Kunstnike Liitu loomeliiduna tunnustamast põhjusel, et selle kitsalt piirkondlik tegevus ei vasta seaduses seatud eesmärkidele.

Lang põhjendab keeldumist, viidates loovisikute ja loomeliitude seadusele, milles seatakse eesmärgiks toetada loomeliite, mille tegevus ja seega loomeala ei ole piiratud regiooni, rahvuse, soo, või muu kitsendusega.

Tartu Kunstnike Liit (TKL) esitas kultuuriministeeriumile taotluse loomeliiduna tunnustamiseks mullu 4. septembril. Kultuuriminister palus esialgu liidul täpsustada mitmeid andmeid, näiteks küsis ta nimekirja liidu liikmete loominguliste teoste nimekirja.

Ühtlasi juhtis minister tähelepanu sellele, et TKL-i põhikirja järgi on liidu liikmeteks lisaks kutselistele kunstnikele ka kunstiteadlased. «Loomeliitude tunnustamisel on kultuuriministeerium juhtinud ka varasemalt liitude tähelepanu sellele, et akadeemilise teadusega tegelevad liikmed loomeliidu tunnustamisel arvesse minna ei saa. Loomeliiduna tunnustamise korral saab taotleda loomeliidu toetust ainult reaalselt loominguga tegelevatele loovisikute, mitte kunstiteadlastele teadusartiklite või õppetöö eest pearaha põhimõttel, nagu see toimub ka kõigi täna tunnustatud loomeliitude puhul,» märkis minister.

Ministeerium võrdles ka Tartu Kunstnike Liidu ja juba tunnustatud loomeliidu, Eesti Kunstnike Liidu nimekirju ning leidis, et valdav osa ehk 65 Tartu Kunstnike Liitu kuuluvast 132 eraisikust on ka EKL-i liikmed. «Sellest tulenevalt nähtub, et EKL on oma liikmeskonna kaudu üle-eestiliselt tegutsev loomeliit, TKL aga piirkondlik, mida ühtlasi kinnitavad TKL-i esitatud väited,» märgib minister loobumise käskkirjas.

Nimelt selgitas liit vastuses ministeeriumile, et ajalooliselt kujunenud jõujoonte järgi eristatakse Tartu kunstnikke ja Eesti kunstnikke ja väidetavalt kogevad Tartu kunstnikud Tallinnas teatavat vastasseisu, mis on taandatav otsustajate füüsilisele asukohale.«TKL selgitas ühtlasi, et Tartu erisuse tekitavad seal asuvad kunstiharidust andvad koolid: Tartu Ülikooli maaliosakond, Tartu kõrgem kunstikool, Tartu kunstikool, kellel kõigil on oma selge positsioon ja käekiri ning just sealt kasvavad välja  ka liidu uued liikmed,» seisab käskkirjas.

«Et LLS-i mõte on tunnustada ja toetada loomeliite, mille tegevus ja seega loomeala ei ole piiratud regiooni, rahvuse, soo, või muu kitsendusega, leiame, et TKL ei tegutse loomealal selle LLS-i tähenduses,» märgib Lang.

Ühtlasi märgib ta, et seadusest tulenev loomeliidu toetus on ette nähtud mitte loomeliidu tegevustoetuseks, vaid on loovisikutele suunatud toetus. «Seega on nii TKL-i liikmetest EKL-i liikmetel kui seaduse alusel ka EKL-i mitteliikmetel tänagi võimalik toetust taotleda. Kultuuriministeeriumi hinnangul on kõigi TKL-i liikmetest loovisikute seadusest tulenevad õigused ja huvid juba täna adekvaatselt esindatud,» järeldab Lang, keeldudes liitu tunnustamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles