Selts andis raamatud muuseumile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kell 16.15 algab Eesti Kirjandusmuuseumi saalis 175-aastase Õpetatud Eesti Seltsi (ÕES) 1374. ettekandekoosolek ja ÕESi raamatukogu deponeerimisakti allkirjastamine.

Jaanuaris jõudis ÕESi raamatukogu tervikuna kirjandusmuuseumi arhiivraamatukokku ja on nüüd huvilistele kättesaadav.

ÕESi raamatukogul on enam kui sajandipikkune ajalugu. Arhiivraamatukogu juhataja Merike Kiipuse andmeil pärinevad esimesed raamatud juba seltsi asutamisaastast 1838.

Kui ÕES 1950. aastal suleti, otsustati enam kui 30 000-köiteline raamatukogu tervikuna üle anda kirjandusmuuseumile, kuid lõpuks poolitati raamatukogu muuseumi ja Eesti NSV Teaduste Akadeemia keskraamatukogu vahel.

1990. aastal tagastas Teaduste Akadeemia ÕESi raamatukogu seltsile. Esialgu paiknesid raamatud Toomel Tartu Ülikooli ajaloo muuseumis, kuid seal oli raamatute kasutamine raskendatud. Nii sai raamatukogu uueks asukohaks 1996. aastal ülikooli raamatukogu.

Kui eelmisel aastal valmis kirjandusmuuseumi juurdeehitis, avanes võimalus ÕESi raamatukogu taas ühendada.

Inventariraamatute põhjal on ÕESi raamatukogu üleantavas osas 6352 köidet raamatuid, 14 853 köidet perioodikat (1213 eri nimetust) ning 294 maakaarti ja plaani. «Arhiivraamatukogus on loodud head tingimused omapärase ja väärtusliku raamatukogu säilitamiseks ja uurimiseks,» lisas Merike Kiipus.

Tänasel ettekandekoosolekul kirjandusmuuseumis on kavas lisaks akti allakirjutamisele Kersti Taali ettekanne «Õpetatud Eesti Seltsi raamatukogu läbi aegade». Näha saab ka Taali koostatud näitust ning tutvuda ÕESi raamatukoguga arhiivraamatukogu uues hoidlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles