Vanas saalis mängivad noored muusikud

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli aula
Tartu Ülikooli aula Foto: Ain Protsin

Eilne kontsert Tartu Ülikooli aulas, mida on kasutatud kontserdisaalina 200 aastat, avas Põhjamaade muusika pidunädala.

Elleri muusikakooli kontserdiosakonna juhataja Liina Vainumetsa (pildil) teatel käsitlevad eeloleva nädala kontserdid, loengud ja filmid teemasid Taani õukonna lautomuusikast tänapäevaste rütmideni.

Avakontserdil «Põhjamaade pärlid» esinesid Elleri keelpilliorkester ja Turu konservatooriumi kammerorkester Jukka Perksalo dirigeerimisel. Festivali külaliste hulgas on ka Oulu konservatooriumi kammermuusikud, kes esinevad aulas 5. veebruaril. Kontserdi teise poole täidab tartlastest klaveriduo Ebe Müntel – Jorma Toots.

Pidunädalal annavad kontserte Elleri kooli eri osakondade õpilased. Kavas on puhkpilli-, saksofoni- ja kitarrimuusikat, esinevad noorteosakonna õpilased.

Järgmisel esmaspäeval

Loengute, kontsertide ja filmilinastuste rea lõpetavad järgmisel esmaspäeval Tartu Uues Teatris Elleri kooli rütmimuusikaosakonna õpilased kontserdiga «Karged rütmid». Üles astuvad ka ansamblid Lembit Saarsalu, Jaak Lutsoja ja Raun Juurika juhendamisel.

«Spetsiaalselt selle kontserdi jaoks loodi seaded Põhjamaade muusikast,» lisas Vainumetsa. «Eller Big Bandi juhatab ja ABBA seaded tegi Tanel Aavakivi.»

Esmaspäevast reedeni on Elleri saalis loengud Põhjamaade muusika teemadel. Neljapäeval on Elleri koolis filmiõhtu islandi popmuusikast.

Mingi kindla ajastu või kultuuripiirkonna muusikapärandit põhjalikult tutvustavaid pidunädalaid on Elleri koolis korraldatud aastast 2002. Oodatud on kõik huvilised, sissepääs üritustele on tasuta.

200 aastat tagasi

Tartu Ülikooli aula, kus toimus eilne avakontsert, on Tartu vanim järjepidevalt tegutsenud kontserdisaal.

Vana kalendri järgi 17. jaanuaril 1813 ehk uue kalendri järgi 29. jaanuaril 200 aastat tagasi toimus muusikateadlase Geiu Rämmeri andmeil teadaolevalt esimene kontsert selles saalis. Esines Braunschweigist pärit noor viiuli- ja klaverimängija Carl Mühlenfeldt.

Peatseid kontserte

• Täna kell 18 Elleri saalis «Veebruarituuled»: Elleri kooli puhkpilliosakonna kontsert.

• Teisipäeval kell 18 Tartu Ülikooli aulas kammermuusikud Soomest ja Eestist: klaveritrio Smolander-Laitinen-Smolander ja klaveriduo Müntel-Toots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles