Tartu jääb turistile vaid vahepeatuseks

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeva õhtul autoga Moskvast saabunud armeenlased Gagik Arutjunjan ja Sonja Gevorgjan veetsid oma tütarde Mariami ja Manega Tartus vaid ühe päeva ning sõitsid eile edasi Tallinna.
Kolmapäeva õhtul autoga Moskvast saabunud armeenlased Gagik Arutjunjan ja Sonja Gevorgjan veetsid oma tütarde Mariami ja Manega Tartus vaid ühe päeva ning sõitsid eile edasi Tallinna. Foto: Margus Ansu

Kuigi ka selle aasta esimesed päevad on täitnud Tartu kesklinna ja ostukeskused Vene turistidega ning idapiiri tagant pärit külaliste arv jätkab tõusuteel, ei saa veel rääkida ülikoolilinna vallutamisest.

Dorpati hotelli juhataja Gea Puidaku sõnul peatub neil tänavu aasta esimese kahe nädala jooksul 480 Venemaalt pärit klienti.

Möödunud aasta jaanuaris oli see arv 343, nii et kasv on 28 protsenti. Enamasti on turistid pärit Pihkva ja Petseri rajoonist, samuti Peterburist ja Moskvast.

«Põhiliselt on nad tulnud ikka omal käel ja autoga ning väga paljud on siin vaid läbisõidul,» ütles Puidak.

Hotellide aegu hakatakse broneerima novembris ning keskmiselt ollakse Tartus kolm ööd. Aasta alguses käib Tartus ka palju lätlasi, kuid Puidaku väitel pole nende osa ööbijate hulgas väga suur.

«Läti turist tuleb Ahhaa keskusesse, poodi ja linna jalutama. Ta on hinnatundlikum ega taha kulutada majutuse peale, aga Venemaalt tulijal on raha rohkem. Nad armastavad süüa ja poodides käia, sest hinnad on Tartus odavamad kui näiteks Peterburis,» rääkis Pui­dak ning rõhutas, et Tartu linn võiks ennast sihtkohana Venemaal palju rohkem reklaamida.

«Ka meie teeme välisturundust, aga kui linn teeb reklaami, siis on sellest palju rohkem kasu, kui seda teeb üksik hotell. Ükski turist ei tule Tartusse selleks, et Dorpatis või Londonis magada, vaid ikka selleks, et siin midagi teha,» selgitas Puidak.

Tallinnast jääme maha

Ka Londoni ja Pallase hotelli juhataja Verni Loodmaa tunnistas, et umbes 25 protsenti numbritubadest on praegu hõivanud slaavi turistid, kuid Tallinnast jääme siiski kaugele maha.

«Tartus on neid linnapildis näha, Tallinna on nad aga vallutanud,» kirjeldas Loodmaa. «Olen uurinud, kas nendest paljudest rongidest mõni vagunitäis on jõudnud ka Tartusse, aga pole tuvastanud. Jah, hotellide juures on Vene numbritega autod, aga massilisest tulekust oleme ilma.»

Näiteks Moskvast tulijad on Loodmaa sõnul sageli siin vaid läbisõidul. Olukord võiks muutuda siis, kui Tartu suudaks leida sellise müügiartikli või pärli, mis teeks meid venelaste silmis atraktiivseks.

«Ahhaa ja Aura toel me liugu lasta ei saa. Meil peab olema spetsiifilisi turistidele suunatud tegevusi. Teine võimalus on, et huvi Tallinna vastu muutub nii suureks, et linn jääb väikseks ja otsitakse teisi sihtkohti. Mis võiks olla uhkem, kui aasta teoks kuulutatud Tartu vaksal võtaks 2013. aasta detsembris vastu mõne vagunitäie Vene turiste. See oleks aasta tegu!» rääkis Loodmaa.

Armas väike linnake

Tartu kui läbisõidulinna staatust kinnitas ka Tartu Postimehega vestelnud armeenia perekond, kes tuli siia autoga Moskvast kolmapäeval ja sõitis eile edasi Tallinna. «Teil on väga armas linnake. Pole ummikuid ja väga ilus jõuluvalgustus. Parem kui Moskvas,» kiitsid Sonja Ge­vorg­jan ja Gagik Arutjunjan, kes on pärit Jerevanist, kuid viimased kakskümmend aastat elanud Moskvas.

Koos oma teismeliste tütardega reisivat peret ei kurvastanud isegi vihmane talveilm ega ärasulanud lumi. «Teil on väga hea ilm! Eestlased ju räägivad, et pole halba ilma, vaid on halb riietus,» naeris pereema.

Vaid üheks päevaks saabus eile Tartusse ka bussitäis pihkvalasi. Neljakümne viiest turistist kuulas lõuna paiku raeplatsil giid Tiiu Kängsepp-Prosti kaheksa. Kõik ülejäänud olid Auras või poodides.

Aura juht Kairi Ustav ütles, et aasta esimestel päevadel on olnud veekeskuses pidevalt järjekord, millest umbes poole moodustavad turistid. «Autonumbrite järgi Pihkvast, Pet­serist, Peterburist ja Moskvast,» loetles Ustav külaliste kodukohti ja tõdes, et just tänavu on eriti palju omal käel peredega reisijaid.

Turistid Tartus

Venemaalt pärit turistide arv jaanuaris

• 2010 – 710

• 2011 – 1287

• 2012 – 1792

Allikas: Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles