Ahhaa Tallinna filiaal suletakse aprilli lõpus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa keskus.
Ahhaa keskus. Foto: Kristjan Teedema

Tallinnas Vabaduse väljaku all asuv teaduskeskuse Ahhaa filiaal suletakse tänavu aprilli lõpus, sest sealsed ruumid ei vasta keskuse vajadustele ning aasta kaupa pikendatav ruumide leping linnavalitsusega ei võimalda broneerida välismaiseid rendinäitusi. Linnavalitsuse toetuseta jäi ka uue näituse rahastamise projekt.

Vabaduse väljaku all asuvatele Ahhaa ruumidele on keeruline rasketehnikaga ligi pääseda, puuduvad suured uksed ning näitusega kaasnevate eritingimuste tekitamiseks tuleb iga kord palju vaeva näha, selgitas keskuse juhatuse liige Andres Juur.

«Tallinna filiaali sulgemine oli meiele väga raske otsus, kuid kuna tahame külastajatele pakkuda maailmatasemel näitusi, mida praegustesse ruumidesse pole võimalik tuua, siis ei jäänud muud valikut,» ütles Juur. «Ka praegu Tartu Ahhaas olevat kosmosenäitust poleks kahjuks Tallinna ruumidesse tuua saanud – lihtsalt ei mahu kõrgustpidi ära.»

Teise põhjusena tõi Juur välja selle, et hoolimata mitmetest läbirääkimistest Tallinna linnavalitsuse esindajatega, ei sõlmi linnavalitsus ruumide osas pikemat lepingut kui aastaks ning toetust ei saanud uue näituse lisarahastamise projekt 2013. aastaks. «Rahvusvaheliste teadusnäituste rendilepingud sõlmitakse ette kahe-kolme aasta peale, mistõttu teadmatus Tallinna filiaali saatusest iga uue aasta eel ei luba meil võtta pikemaajalisi kohustusi,» ütles Juur.

«Oleme tänulikud Tallinna linnavalitsusele, et ajal, kui Tartu Ahhaa maja valmimine oli jätkuvalt küsimärgi all, pakkusid nad meile ruume pealinna filiaali avamiseks,» ütles Juur. «Nüüd, kus meil on maailmatasemel võimalustega teaduskeskus Tartus valmis, suuname kõik oma arendustöö sinna. Meil on ülimalt hea meel tõdeda, et noorte teadushuvi on järjest kasvanud ning uue maja külastajanumbrid on ületanud ka kõige optimistlikumad plaanid.»

Kõigil Tallinna Ahhaa töötajatel on võimalus soovi korral oma tööd jätkata Tartus.

Ahhaa Tallinna filiaal avati 2009. aasta 20. augustil ning tänaseni on keskust külastanud veerand miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles