Tartu ilutuli tõuseb 180 meetri kõrgusele

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilutulestik.
Ilutulestik. Foto: Kristjan Teedema

Aastavahetuse ilutulestiku suurimad raketid lendavad kuni 180 meetri kõrgusele Tartu kohale. Juhuks, kui pilved peaksid uusaastaööl väga madalal olema, on firmal kaasas ka varulaengud.

«Kui tõesti on väga sompus ilm ja pilved algavad saja meetri kõrguselt, pole mõtet rakette 180 meetri peale saata,» selgitas Tartu ilutulestiku hanget korraldanud linna sporditeenistuse juhataja Veljo Lamp. Just nii kõrgele peaksid lendama suurimad laengud.

Lambi sõnul võtab tulevärgi riigihanke võitnud Ruf Ilutulestikud pilvise ilma puhuks kaasa samasugused, aga madalamal plahvatavad pommid. «Loodame, et tuleb siiski ilus selge ilm,» sõnas Lamp.

Et taevalaotuse tulega täitmiseks mõeldud summa oli ette teada – 2000 eurot –, kutsus linn riigihankel osalema neli firmat, kellega on varasemast head kogemused. Pakkumise tegid kaks ettevõtet, teised kaks teatasid, et aasta lõpus on tööd liiga palju ning Tartus nad tulevärki pakkuda ei suuda.

Võitja pakkumine edestas Veljo Lambi sõnul teiseks tulnut efektide hulga, aga ka võimsusega. Ligi seitsme minuti vältel peaks õhku lendama 5562 erineva kaliibriga lasku, mis jõuavad 20–180 meetri kõrgusele.

Tavapäraselt tulistatakse laengud taevasse Emajõe kaldalt, Atlantise ja Võidu silla vaheliselt alalt, kuhu turvalisuse kaalutlusel publik sel ajal ei pääse.

Parimad kohad, kust tulevärki jälgida, on Vabaduse puiesteel, Vanemuise mäel, Raekoja platsi jõepoolses otsas ja Võidu sillal.

Uusaastaööl ajavahemikus kell 23.30–2 on Vabaduse puiestee autodele suletud.

Võrreldes majanduslikult heade aegadega, mil ilutulestiku peale kulus 50 000 – 60 000 krooni, pole tänavune tulejõud eriti palju väiksem, kinnitas Lamp. Et kõigil omavalitsustel on kasinad ajad, peavad firmad enda tõestamiseks pakkuma sama raha eest rohkem ja leppima väiksema kasumiga, leidis ta.

«Eks ka efektid on vahepeal arenenud,» lisas ta.

Varem sai linn tulevärgi korraldamisel abi Tartus tegutsevatelt ettevõtetelt, viimastel aastatel pole ükski firma soovinud seda sponsida. Nii loobuti tänavu abi küsimisest sootuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles