Sillanäitus laiendab silmaringi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarsilla väljapaneku kaks peamist koostajat Anne Rudanovski ja Tõnis Arjus selgitasid fraktali mõistet ning said sealjuures näidata üht fraktaalset objekti.
Kaarsilla väljapaneku kaks peamist koostajat Anne Rudanovski ja Tõnis Arjus selgitasid fraktali mõistet ning said sealjuures näidata üht fraktaalset objekti. Foto: Sille Annuk

Mis on fraktal ja kuidas seda rakendada ruumikujunduses? Mis on parameetriline disain? Sedasorti mõiste saavad selgeks need, kes käivad Tartus üle Kaarsilla tööl, õppimas, kultuuriüritustel või lõbutsemas.

Tartu raeplatsi jõulukujunduse ideevõistluse väljapanekuga raekoja infopunktis kaasnenud näitus «Uusnurk. Tulevikuvormide sõnastik» Kaarsillal pakub muudki silmaringi laienduseks. Nii et üle jõe suundujad peaksid varuma lugemiseks ja vaatamiseks iga päev veidi aega.

Fraktal ja parameetria

«Parameetriline disain jäljendab loodust sellega, et püüab olla paindlik.» See lause on kirjas kuppeljate ehitiste piltide juures sillasammaste vahel. Sealsamas on selgitus, et niisugune disain arvestab aega ja kohta «ning kohaneb olukorra teguritega».

Aga fraktal? Näituse üks koostajaid Anne Rudanovski selgitas, et fraktaalsete kujundite üks iseloomulikke omadusi on enesesarnasus – iga seesuguse kujundi väike osa sarnaneb tervikkujundiga.

Fraktaalsus on looduses väga levinud. Sillal on ka ruumilisi fraktaleid, mis valmisid paberimuuseumis Anne Ruda­­novs­­ki ja maastikuarhitekti Anna-Liisa Undi ühistöös.

Näitusel «Uusnurk» leidub näiteid paljudest uudsetest disainiideedest. Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus ja linnavalitsuse kultuuriteenistuse peaspetsialist Külli Aleksanderson selgitasid, et see kõik on seotud raeplatsi järgmise aasta jõulukujundusega.

Ühtlasi on see väljapanek alguseks protsessile, kuhu kaasatakse paljusid inimesi ja meetodeid, et luua 2013. aasta jõuluaegsesse Tartusse klišeevaba ja abstraktne jõuluvorm. Teiste hulgas tulevad appi Eesti Arhitektuurikeskus ja Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriosakond.

Ideevõistlus

Kõik see sai alguse tänavu kevadel linnavalitsuse välja kuulutatud raeplatsi jõulukujunduse ideevõistluse tulemustest. «Võistlusele esitati 13 tööd, millest konkursinõuetele vastas 12,» märkis Aleksan­­derson. «Panuse andis ka Tartu Postimehe kollektiiv, kes avaldas ettekujutuse oma unistuste jõuluväljakust 11. aprilli väljaandes.»

Žürii kõrgeima tunnustuse pälvis Anna-Liisa Unt. Just tema töö andis idee, mis seisneb tavatute uute vormide kasutamises. Tulemus peaks ühistöös viima kulunud kommertsi­­maigulisest jõulukujundusest Arjuse sõnul millegi ausamani, jõulu südamele ja hingele lähemale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles