Rajad ootavad suusasõpru pikisilmi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maratoni rada edeneb
Tartu maratoni rada edeneb Foto: Sille Annuk

Et maad katab sulnis lumevaip, otsustas Tartu Postimees üle vaadata, millised on lähimad võimalused talvespordi nautimiseks. Kellel suusad vähegi autosse või selle katusele mahuvad, neil ei peaks muret tekkima sobivate radade leidmisel linnast väljaspool. Kes aga ei soovi kaugemale sõita, võib minna linnaradadele.

Palal jätkub radasid igale maitsele

Tartust 50 kilomeetri kaugusele Pala külla saab nii, et kõigepealt tuleb sõita Jõhvi suunas ning võimaluse korral pöörata Kallaste poole. Pala vallavalitsuse liige Kalev Karu rääkis, et külas on võimalust mööda suusaradasid kohendatud. «Laiendasime ja silusime, nii et mõned kitsaskohad said korda,» rääkis ta, «kindlasti on olukord eelmise aastaga võrreldes parem.»

Muinasjutuliselt lumises Pala metsas saab suusatada ühekilomeetrisel valgustatud lõigul, samuti kahe-, kolme-, viie- ning seitsme ja poole kilomeetrisel õhtuse valgustuseta rajal. Sisse on lükatud nii klassika- kui uisurajad.

Vedu rada peitub metsa sees

Tartust 17 kilomeetrit Jõhvi poole asuval Vedul on rajajäljed sees kahe ja poole kilomeetrisel ringil. «Nii kui lund sadas, kohe läks masin peale,» rääkis suusaradadega tegelev Vello Sulakatko. Ta kinnitas ka, et raja alguses on viidad.

Valgustust Vedul ei ole, kuid Sulakatko arvas, et jälg on nii hea, et hämaraski saab veel suusarõõmu nautida.

Tartu Postimees küll Vedu külast ühtegi viita ei leidnud, kuid abivalmid kohalikud näitasid õige suuna kätte. Nimelt peab Vedu keskusest läbi sõitma ning seejärel vasakule metsa sisse hoidma.

Lähtele võib minna ka lumelauaga

Lähte suusaradadel on põhjad sees ja olukord väga hea. Spordikooli suusatreener Andres Kübar märkis ka, et nädala algul võis klassikajälgedel kohati mulda näha, sest lund ei olnud veel palju, kuid nüüd on kõik hästi.

Lähtel on avatud kahe kilomeetri pikkune valgustatud rada, kus lambid põlevad vähemalt kella üheksani õhtul. Kolme ja viie kilomeetri pikkune rada on valgustuseta. Mööda märgistatud rada saab läbida ka 15-kilomeetrise ringi Vedule ja tagasi.

Avatud on uisuväljak, mis on kaks korda nädalas õhtuti küll hokimängijate päralt, ent ülejäänud ajal ootab uisutajaid. Ka saab Lähtel kelgutada ja lumelauaga sõita.

Suusatada saab ka linnas

Tähtvere spordi- ja dendropark ootab tänavu sõitjaid ühtekokku kaheksa kilomeetri radadega. Peale dendropargi viiese ringi ja spordipargi ovaalide on kahe raja vahele rajatud veel ühe kilomeetri jagu rada, mis spordipargi juhataja Jane Jakobsoni sõnul annab suusatajatele lisaks ühe tõusu ja languse.

Nädala alguses alustati tehislume tootmist ning rajahooldus käib pidevalt. Ka Anne kanali äärset ning Ihaste parkmetsas asuvaid lõike hooldatakse vähemalt korra nädalas.

Pisut probleemsem on dendropargi raja tagumine laskumine, mis asub allikakoha juures. «See on vesine koht ja praegu jääs, seetõttu ei ole saanud seda hästi hooldada, kuid olukord paraneb kindlasti,» rääkis Jakobson.

Tartu maratoni rada edeneb

Veebruaris juba 42. Tartu maratoni võõrustaval rajal on aluspõhi ning jäljed olemas. Rajameister Asser Kütt lubas täna raja uuesti üle käia, et nädalavahetusel ootaks suusatajaid värsked jäljed. «Soised kohad pole veel täiesti külmunud ning on seetõttu kehvemad, aga asi paraneb iga päevaga,» lisas ta.

Kuulsa rahvaspordiürituse rada lõpeb Elvas Tartumaa tervisespordikeskuses, kus on valgustatud poolekilomeetrine ring. Küti hooldatud rada ootab suusatajaid teada-tuntud kujul, sest muudatusi seal tehtud ei ole. Nädala sees oli finišikoridoris juba harjutajaid näha.

Vooremäel harvendati metsa

Tartust 17 kilomeetri kaugusel Haaslava vallas asuvate Vooremäe tervisekeskuse radade tegijaid tabas eelmisel nädalal ebameeldiv üllatus, kui esimese suure lumega tehtud jäljed olid öösel autodega katki sõidetud. «Tulge ometi mõistusele!» kutsus Haaslava vallavanem Priit Lomp inimesi huligaanitsemisest hoiduma.

Nüüdseks on jäljed uuesti korda tehtud ning kolmekilomeetrine lasterada ja 8,2-kilomeetrine pikk rada ootavad suusasõpru. Valgustatud on ühtekokku 4,2 kilomeetrit ehk lasterada ja jupp pikast rajast. See on Eestis pikkuselt viies valgustusega rada.

Vooremäel oli laskumise rajamise tarbeks plaanis metsaraie, kuid see lükati järgmisesse aastasse. Siiski on suusatajatele varuks üllatus, nimelt harvendati radade kõrval kasvanud võsa ning nüüd avaneb suusatades ilus vaade korrastatud parkmetsale.

Mammastes möllavad lumekahurid

Põlva külje all Mammaste tervisespordikeskuses on rajad praegu valmimas. Lumekahurid toodavad tehislund ja kõikidel radadel saab sõita vabatehnikat. Klassikajälgesid veel kõigil radadel sees ei ole, kuid töö selle nimel käib.

Mammaste keskuse suurim muudatus on see, et nüüd on õhtuni valgustatud tervelt neljakilomeetrine ring. Pikim rada on kümnekilomeetrine, kuid treenituse järgi on võimalik valida lühemaid ringe.

Käärikul kõik rajad avatud

Tuntud spordimekas Käärikul on valmis nii Kekkose (14 km), Kääriku-Pühajärve kergliiklustee (16 km), valgustatud kahe ja poole kilomeetrine kui ka kolme- ja viiekilomeetrine rada. «Uisku saab igal pool sõita, klassikajälg on mõnes kohas veel mullane,» selgitas Kääriku spordikeskuse tegevjuht Heiki Ehte.

Tehvandil käib töö

Tehvandi spordikeskuses on avatud ligi 1,7-kilomeetrine eelmise talve tehislumest valmistatud suusarada suusatamiseks klassika- ja vabatehnikas. Rada algab Tehvandi peahoone kõrvalt staadioni poolt Kunimäe platoolt, kulgeb Kunimäelt Tordikarbi kaudu raskema tõusuga Hobuseraua tippu ning laskumisega Hobuseraua ja Kunimäe põhjanõlva kaudu Kunimäele raja algusesse tagasi.

Looduslikust lumest rajapõhjad on alla sõidetud ka neljakilomeetrisele lõigule staadioni, lasketiiru staadioni ning Püksisääre piirkonnas, kuid klassikajälge seal ei ole. Olenevalt ilmast jätkuvad seal tehislumest raja ehitustööd ja lume tootmine. Suusatajatel palutakse sellega ohutuse pärast arvestada.

Valgustatud on tehislumest lühike rada ning staadion ja lasketiiru staadion igal õhtul kella üheksani.

Suusatamiseks on avatud ka valgustatud kergliiklustee Valga maantee ääres Otepää linna piirist Munamäeni, pikkuseks ligi poolteist kilomeetrit, ja Neljakasemäe kelgumägi, kus saab omal vastutusel kelgutada enda kelguga. Mägi on valgustatud igal õhtul kella üheksani.


Suusalumi

Suusalumi, suusalumi

Sadas õhtust hommikuni

Sadas kinni suusaraja

Uus on sisse sõita vaja

Suusatee käib üle luha

Siit või sealtpoolt ükstapuha

Suusasõit käib alla-üles

Suusad üles viime süles*

*Kaks salmi lastelaulust «Suusalumi», viis Arne Oit, sõnad Ellen Niit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles