Uudiseid Piirissaarelt: talveks jäi saarele 30 inimest

, Piirissaare elanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaare mehed Robert Sakk (vasakul) ja Vladislav Kondratjev seadsid esmaspäeval oma sõiduvahendit talvekorterisse.
Piirissaare mehed Robert Sakk (vasakul) ja Vladislav Kondratjev seadsid esmaspäeval oma sõiduvahendit talvekorterisse. Foto: Vitali Trots

Lund tuli meil Piirissaarel täitsa palju maha, tuisk oli kõva, inimesed istusid kodus. Valla väike traktor on töökorras ja Piirissaare vallavolikogu esimees Filimon Kuznetsov lükkab sellega teid lahti.

Selle talve alguses jäi saar väga vaikseks. Ja ega meil sel talvel siin palju rahvast olegi, vahest nii 30 meest ja naist jääb tänavu talvituma. Ühelt poolt on paljudel suurel maal kah elamine, kus talvel on elu kergem kui saarel. Teisalt on Piirissaare tänavune statistika õudne: sel aastal on olnud palju surmasid, palju vanu on ära läinud.

Eelmise nädala lõpus tegi meie reisiparvlaev Koidula viimase sõidu, nüüd on talvise ilma ja tuisu tõttu praamiühendus mandri ja Piirissaare vahel katkenud.

Koidula sõitmise või mittesõitmise kohta langetab otsuse kapten, kes vastutab inimeste ja aluse eest. Just kapten tegigi kõigile arusaadava ja põhjendatud otsuse, et Koidula ei sõida. Reedel lootsime, et ehk annab talv järele ja Koidula saab sel aastal veel sõita, aga see lootus kadus ruttu. Järvel ja Piirissaare kanalis on nüüd juba jää ning Koidula sellistes tingimustes sõita ei saa.

Erinevalt eelmisest aastast ei läinud Koidula tänavu katki ning eelmisel aastal aluse juures tehtud parendused on päästnud ilmselt nii mõnegi Piirissaare kanalis vaikselt tegutseva kopra elu.

Peale laevaliikluse peatumist on saareelanikel järgmiseks võimaluseks valla hõljuk, mis sõidab kord nädalas Laaksaare ja Piirissaare vahet. Poes meil praegu kaupa jätkub ja täna, kolmapäeval, teeb hõljuk ehk esimese reisi Laaksaarde. Hõljuki jaoks on jää praegu aga veel õhuke, see masin tahab paksemat jääd.

Mehed ootavad meil kah paksemat jääd ja valmistuvad kalapüügiks, sest kümme protsenti kvoodist on Peipsist veel välja püüdmata. Loodame, et ametnikud annavad loa selle kümne protsendi püüdmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles