Tabivere rand kasvab uueks suveks suuremaks

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tabivere randa uuendava Tarmo Raudsepa sõnul kasvab rannaala kevadeks kaks korda suuremaks. Lisaks mahub parklasse senisest rohkem autosid.
Tabivere randa uuendava Tarmo Raudsepa sõnul kasvab rannaala kevadeks kaks korda suuremaks. Lisaks mahub parklasse senisest rohkem autosid. Foto: Margus Ansu

Ehkki soe suvi ja rannamõnud tunduvad praegusel aastaajal kauge minevik, käib töö selle nimel, et uus suplushooaeg tuleks eelmisest parem.

Üks Tartu-lähedastest populaarsetest supluskohtadest asub Jõgevamaal Tabiveres, kus praegu käivad ulatuslikud pinnasetööd. Tabivere ja Tartu vallale kuuluv sihtasutus Vooremaa Looduskeskus rajab ranna äärde 3000 ruutmeetri suurust autoparklat. Ehitus jätkub liivaranna laiendamisega.

Tabivere valla ehitusspetsialisti Kuldar Lõhmuse sõnul on vald ranna korrastamist plaaninud juba kaua. Kogu planeerimistöö, rahahankimise ja kooskõlastused tegi ära Vooremaa Looduskeskus. Ehituse 54 000-eurosest maksumusest peab vald tasuma 41 protsenti ehk peaaegu 22 000 eurot. Ülejäänu annab PRIA.

Hulk takistusi

Ehituseks loa saamine ei sujunud just libedalt, rääkis Vooremaa Looduskeskuse juhatuse liige Tarmo Raudsepp. Tema sõnul asub rannaala ühelt poolt Vooremaa looduskaitsealal, teisalt ulatub tuleva se parklani vana asulakoha muinsuskaitsetsoon. Maantee poolt surub peale aga Jõgeva-Tartu tee kaitsevöönd. «Päris keeruline oli kõike kooskõlastada,» tõdes ta.

Kõik see sai aga tehtud ning töö võis alata. Erakordselt vihmane suvi andis aga igal sammul tunda. «Kopp rohkem ujus kui sõitis,» ütles Raudsepp.

Tulevane parkla, mis senisest mitu korda suurem, asub soisel alal, pinnast tuli seal tublisti tõsta ning kraavidega kuivendada. Täitepinnast jäi üle paari aasta eest Tabivere alevikus tehtud vee- ja kanalisatsioonitöödest. Nüüd kulus kõik marjaks ära.

Parklat hakkab katma killustik. Nagu vanas parkimispaigas, tulevad sellegi servadesse puidust piirded.

Ära on valatud avaliku grillimisnurga ja suitsuahju vundament. «Tuled järve pealt kalalt ning küpsetad saagi siinsamas kohapeal ära,» kirjeldas Raudsepp üht tulevast võimalust.

Laialiajamist ootab 3000-kuupmeetrine liivahunnik. Enne seda tuleb vees ära niita pilliroog ning katta järvepõhi ja -kallas geotekstiiliga. Liivakihi paksus nii rannas kui ka vees peab ulatuma poole meetrini.

Suuri sildu rajada pole plaanis. Tulemas on üks väiksem paadisild, lisaks remonditakse ära praegune sild.

Avalik slipp

Suuruselt viies Eesti järv on populaarne kalastuskoht. Ühtegi paatide vettelaskmiskohta ehk slippi järve ääres praegu aga ei ole ning kalamehed trügivad oma paadikärudega otse supelranda.

Ranna korrastustööde käigus saab seegi mure murtud. Slipp tuleb parkla Tartu-poolsesse otsa.

Tabivere rannaga Saadjärve-äärsed tööd eeldatavasti ei lõpe. Tartu vald soovib ka Kukulinna ranna uuendamist, kuid esialgu pole selleks veel raha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles