Läti tippkunstnik maalib ruumi

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristaps Gelzis (50) pakkis Tartu kunstimaja väikses galeriis lahti oma maalid, mis on valminud just nimelt sellele näitusele mõeldes ja seda ruumi silmas pidades.
Kristaps Gelzis (50) pakkis Tartu kunstimaja väikses galeriis lahti oma maalid, mis on valminud just nimelt sellele näitusele mõeldes ja seda ruumi silmas pidades. Foto: Sille Annuk

Läti nüüdiskunsti kuulsaimaid nimesid Kristaps Gelzis tuli erinevalt oma kuuest kolleegist Tartusse ise maale välja panema. Ja nii sai ta lehelugejatele selgitada, et ega ta ennast maalijaks peagi.

Näituse «Jaunums! Läti värske maal» kuraator Peeter Talvistu viis suvel Kristaps Gelzise kunstimaja väikesesse galeriisse. Üleeile ja eile sättis riialane seal paika oma teose «Kunstlik rahu III. Tartu», mis koosneb erivalgustitest ja viiest fluorestsee­ruvast akrüülmaalist. Lisaks on galeriis video.

Kõik see on valminud ekstra Tartu näitusele. «Suvel mõõtsime siin aknad üle,» ütles Tal­vistu. «Ta tegi maalid täpselt nende järgi valmis.»

Gelzisele meeldib kunstnikuna töötada ruumiga.

«Kui ma ütlen, et olen maalija, siis ma petan,» selgitas ta. «Kui ma ükskord tunnen, et nüüd olen tõeline maalija, jätan kohe järele, sest ma ju tegelikult ei ole. Tahan teha ruumimaali, mitte selliseid teoseid, mida saab kaasa võtta ja mujale viia.»

Tema samalaadne teos «Maksligais miers. Laikmetiga ainava» («Kunstlik rahu. Kaasaegne maastik») esindas eelmisel aastal läti kunsti Veneetsia biennaalil.

Gelzis on 1980. aastatest teinud kunsti graafikast ja skulptuurist kuni videoni. Viimasel ajal on ta võtnud käsile maalimise. Värvile ja lõuendile lisaks on tema teostes kiletükke.

Peeter Talvistu kureerimisel täitusid lõunanaabrite teostest Tartu kunstimaja kõik näitusesaalid.

«Jaunums!» («Uudis!») pakub lühiülevaate läti maalikunsti nüüdsest seisust. «Viimase kahe kümnendi jooksul on Eesti ja Läti kultuuriline side kahjuks jahenenud,» nentis kuraator.

Lisaks Kristaps Gelzisele näitab oma loomingut Tartus kuus kunstnikku.

Kaspars Brambergs kasutab maalides muu hulgas liiva, marmortolmu ja mulda. Läti üks menukaimaid kunstnikke Ritums Ivanovs on kujutanud superstaare näituse kuraatori hinnangul meisterliku tehnikaga.

«Vineta Kaulaca pakub hüperrealistlikult sätendavaid linnavaateid, mis jäävad igavesti staatilisteks ning ootavad endasse inimesi, kes neid täidaks,» märkis Peeter Talvistu. «Inga Meldere tillukesed lõuendid esitlevad lugude algusi ja lõppe ning kombineeruvad viisil, mis nõuab narratiivide lõpetamiseks vaataja osalust.»

Läti kunstiakadeemia maaliosakonna juhatajaks äsja valitud Andris Vitolinš näitab dokumentaalseid mälestusi masu ja kinnisvarakrahhi järgsetest kummitusasumitest. Paula Zarina maalid kujutavad pooleldi abstraktseid muinasjutunägemusi.

«Kõik seitse on head kunstnikud ja sobivad omavahel,» ütles Peeter Talvistu. «Kokku on see väga huvitav komplekt.»

Seitsme maalija tööd

• Eile õhtul avati Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) näitus «Jaunums! Läti värske maal».

• Seitsme läti kunstniku teosed on kureerinud väljapanekuks Peeter Talvistu (pildil).

• Näitust saab vaadata 16. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles