Tartus tuleb homme eriolukorra õppus

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu eriolukorra staabiõppuse logo.
Tartu eriolukorra staabiõppuse logo. Foto: Lõuna päästekeskus

Ulatuslikku elektrikatkestust ja sellega kaasnevaid probleeme läbi mängivad Tartu asutused otsivad võimalusi, kuidas eriolukorraga paremini toime tulla.

Asutustevahelise eriolukorra staabiõppuse eesmärk on harjutada ametkondade koostööd olukorras, kus erakorraliste tingimuste tõttu on tavapärane elukorraldus ulatuslikult häiritud ja inimeste elud ohus, märkis Lõuna päästekeskuse pressiesindaja Evelin Uibokand. Kuna tegemist on staabiõppusega, siis stsenaariumis ettenähtud elektri- ja sidekatkestusi ning kütte- ja veevarustuse häireid reaalselt ei tekitata, lisas ta. «Tartlasi õppus kuidagi ei häiri ega puuduta.»

Vastavalt õppuse stsenaariumile on küberrünnakute tagajärjel talvises Tartus väljas kõik piirkondlikud alajaamad. Sellest tingituna on paljude elutähtsate teenuste osutamine häiritud.

Mitmendat päeva kestab väga külm ilm, kütte- ja veevarustuse häirete tõttu on inimeste elud ohus, tõsised probleemid on tervishoiuteenuse osutamises, probleemid on ka mobiilsidega. Lisaks tekivad häired toidu ja joogiveega varustamises. Samal ajal leiavad aset ka mitmed pääste- ja korrakaitsesündmused ning olukord hakkab eskaleeruma.

Vabariigi valitsus kuulutab välja eriolukorra. Selleks kogunevad riikliku ja piirkondliku tasandi ametkonnad ning Tartu linna kriisikomisjon.

Õppusel harjutatakse, kuidas ekstreemsetes tingimustes erinevad asutused oma ressursse kasutavad ja infot vahetavad, et olukorda võimalikult kiirelt lahendada. Ühtlasi ka seda, kuidas ulatusliku elektrivarustuse ja sidehäirete olukorras elanikkonda teavitada ja jagada neile olulisi käitumisjuhiseid.

Siseministeerium hindab õppusel reageerivate asutuste tööd ja kasutab saadud järeldusi õigusruumi ning eriolukorra juhtimisstruktuuri korrastamiseks, kinnitas siseministeeriumi päästepoliitika asekantsler Hannes Kont.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles