Jõgevamaa koguduste ümarlaud arutas usukasvatust lasteaiaealistele

, Jõgevamaa ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõgevamaa vaimulike ümarlaud. Pildil Jõgeva baptistikogduse vaimulik Margus Kask, luterlike kogduste õpetajad Jaan Nuga Palamuselt, Markus Haamer Põltsamaalt ja Valdo Reimann Jõgevalt.
Jõgevamaa vaimulike ümarlaud. Pildil Jõgeva baptistikogduse vaimulik Margus Kask, luterlike kogduste õpetajad Jaan Nuga Palamuselt, Markus Haamer Põltsamaalt ja Valdo Reimann Jõgevalt. Foto: Ingrid Tammann

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Mustvee kogduse juhatuse esimees ning ettevõtja Tiit Rosin avaldas eile Jõgeva maavalitsuses korraldatud kirikutegelaste mõttevahetusel arvamust, et usuhariduse andmisega võiks algust teha juba lasteaias.

Rosina sõnul sai tema austus usu vastu suuresti alguse poisipõlveaegsest vanaema hoiatusest, et Jumal näeb alati kui midagi valesti ja halvasti tehakse. Seetõttu pakkuski ta välja mõtte alustada usuhariduse andmisega ehk juba lasteaias. «Arvan, et selles vanuses lapsed võtavad siiralt ja huviga vastu õpetusi, mille tundmine ja austamine soodustab edasises elus moraalset ja väärikat käitumist. Tarvis on vaid eakohaselt selgitusi jagada,» lausus ta.

«Püsiväärtuste maast madalast tundma õppimine on igati oluline,» leidis mõttevahetust juhtinud Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev. Religiooniga tutvumist tasuks tema hinnangul alustada kodukirikust. «Silmas pidades sagedast reisimist on aga vajalik kursisolek võimalikult erinevate rahvaste ja maade usukommetega,» rõhutas ta.

Haridus-ja sotsiaalosakonna noorsoo ja kultuuritöö peaspetsialist Tiina Tegelmanni arvates ongi eriti oluline vaimulike ning koguduseliimete kaasamine nende eluvaldkondade sisukamaks muutmisele.

«Vaimulike võiks kaasata ka kooliõpetajate ja lasteaiaõpetajate nõupidamistele,» leidis omalt poolt kõrgema usuteadusliku seminari rektor Margus Kask, kes on ka Jõgevamaa baptistikoguduse pastor.

Haridus-ja sotsiaalosakonna juhataja asetäitja Aime Meltsas tegi ettepaneku osalemiseks sotsiaaltöös. «Ehk saaksid vaimulikud ja kogduseliikmed kaasa aidata sellele, et lastekodudes elavad lapsed endale hoolduspered saaksid,» arvas ta.

Lisaks arutelule lepiti kohtumisel kokku selles, et Jõgeva maavalitsus hakkab kogudustele edastama infot maakonna sündmustest ning kutsub neid sündmuste planeerimisel ka appi. Samuti tegi maavanem kogdustele ettepaneku esitada tublisid inimesi tunnustamaks neid maavalitsuse aukirja ja aumärgiga.

Kokkusaamise lõpetuseks luges palve EELK Põltsamaa Niguliste Koguduse õpetaja Markus Haamer, kes palus Jumala õnnistust kogu Eesti rahvale ja Jõgevamaale, selle erinevatele paikadele ning juhtidele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles