Peeglid aitavad iseennast leida

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nabanejad pidid peegeldavad märgid eile tänavaile tooma, kuid vihm rikkus plaanid – installatsioonid lähevad üles täna. Pildil Alvin Kanarbik (vasakult), Mari Rohtla ja Joosep Reimets.
Nabanejad pidid peegeldavad märgid eile tänavaile tooma, kuid vihm rikkus plaanid – installatsioonid lähevad üles täna. Pildil Alvin Kanarbik (vasakult), Mari Rohtla ja Joosep Reimets. Foto: Kristjan Teedema

Jalakäijatel eksib ikka pilk peeglina toimivatesse akendesse. Need on alati samas kohas, kuid täna pannakse kesklinna üles peeglid, mis näitavad möödujatele neid endid uuest vaatepunktist.

Tegelikult pidid peegeldavad liiklusmärgid üles saama juba eile, kuid ilm segas vahele ja nii jääb see töö Nabanemise liikmetel tänaseks.

Nabanemine on mittetulunduslik rühmitus, mis sündis maastikuarhitekt Mari Rohtla magistritööst, mille raames pandi Tartuffi ajal linna ajutised installatsioonid. Peeglid seab üles sama seltskond noorsootöönädala puhul.

Üle-eestilise nädala suur eesmärk on teadvustada, et väljaspool kooli noortega tehtav töö on oluline nii nende arengu kui eneseteostuse seisukohast. Tartus on seda eesmärki kitsendatud ning nädala teema on noored linnaruumis.

Pidu silla all

Peegliga märkidele lisanduvad sõnumid, installatsioone muudetakse iga päev. Rohtla ütles, et kuigi peamiselt on need küll vaatamiseks, on siiski üsna tõenäoline ja üldse mitte taunitav, et ka möödujad paigaldatut oma maitse järgi muudavad. «Eks me pühapäeval korjame need siis kokku ja vaatame, mis meil välja tuli,» rääkis Rohtla.

Mõned sõnumid on juba olemas, mõne tarvis plaanitakse aga noored veel ajurünnakuks kokku kutsuda. Esimene kohtumine laste ja noortega oli möödunud pühapäeval, kui Nabanemise liikmed uurisid noortelt, mida nad linnaruumis teevad ja millest puudust tunnevad.

Sama seltskond korraldab reede õhtul ka pop-up-peo, üsna ootamatus kohas, Vabadussilla all. Seal on katus pea kohal ja mõnus valgus, lisaks mängitakse muusikat ja näidatakse valgusinstallatsioone. Rohtla sõnul ei ole see mingisugune reiv, pigem mõtisklus, ning oodatud on igas vanuses huvilised.

Seminar noortest linnas

Asjaliku ja tõsisema poole pealt korraldab linna noorsooteenistus neljapäeval, 8. novembril seminari «Kohtumine kokkupõrkel», kus räägitakse noortest linnaruumis.

Teenistuse juhataja Kristel Altosaar rääkis, et seal astub üles mitmesuguseid esinejaid. Mõned jutustavad sellest, mida noored linnas üldse teevad, teised aga hoopis sellest, kuidas siin noortega kontakti saada.

On ka videoettekanne Londonist, kus kaks noorsootöötajat räägivad, mida ja kuidas nemad oma piirkonnas teevad. «Eestis me seda tänavanoorsootööd ju alles katsetame ja proovime,» rääkis Altosaar.

Noortekeskused elavad sel nädalal mõne erandiga üsna tavapärast elu.

Nabanemise pesapaiga Lille maja direktor Hele Riit-Vällik ütles, et üldiselt on tegevused igapäevased, kuid täna tutvuvad noored Vanemuise turundusjuhi tööga, reedel peetakse Anne noortekeskusega kauba­­ma­­jas lauajalgpallivõistlus.

Noorsootöönädala üritusi Tartus ja Tartumaal

• 8. novembril on seminar «Kohtumine kokkupõrkel».

• 10. novembrini on Tartu kesklinnas peeglitest installatsioonid.

• 9. novembril on Rannus poistepäev, Tartus Tartumaa osaluskohvik.

• Täpse kava leiab www.entk.ee/kalender.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles