Surmaauto juht oli mitmekordne liikluskurjategija

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusõnnetuse hetkel auto roolis olnud Randy.
Liiklusõnnetuse hetkel auto roolis olnud Randy. Foto: Erakogu

Eile Tartumaal nelja hukkunuga avarii põhjustanud mees, 23-aastane Randy on varemgi liiklusalaste süütegudega saanud karistada nii kriminaal- kui ka väärteo korras.

Tema rikkumiste hulgas on olnud nii alkoholi tarvitanuna sõiduki juhtimine, lubatud sõidukiiruse ületamine, turvavarustuse mittekasutamine, liiklusohtlike olukordade tekitamine ja avarii järel sündmuskohalt põgenemine, ütles Lõuna prefektuuri pressiesindaja Maria Gonjak.

Viimati tabati mees alkoholi tarvitanuna autoroolist tänavu jaanuaris Elvas. Märtsis võeti mehelt rikkumiste eest lisakaristusena ära ka juhtimisõigus.

«Avaldame sõidukijuhi tausta nii detailselt põhjusel, et autosse istudes mõtleks igaüks ennekõike järele, kes on roolis ning kas turvaline sihtkohta jõudmine on tagatud,» lisas politsei pressiesindaja.

Lisaks liiklusalastele rikkumistele on noormees kandnud korduvate varguste eest vanglakaristust. Vanglast vabanes ta tingimisi mullu kevadel.

Uurimisandmetel üritas Randy 24. novembril 2010 koos kaaslasega varastada Harjumaal Rae vallas ehitusobjektil ekskavaatorist ja pinnaserullist kokku 240 liitrit diiselkütust. Noormehed jõudsid kütuse ehitusmasinatest välja pumbata ja laadida kaksteist 20-liitrist kanistrit oma sõiduautosse, kui politseinikud nad sündmuskohal kinni pidasid. Harju maakohus mõistis 27. mail 2011 Randy süüdi kütusevarguses ja karistas teda kokkuleppemenetluses tingimisi vangistusega. Kohus mõistis Randyle kahe kuu ja 20 päeva pikkuse vangistuse tingimisi 18-kuulise katseajaga. Kuna noormees veetis ühe päeva pärast kinnipidamist arestikambris, jäi tema lõplikuks karistuseks kaks kuud ja 19 päeva tingimisi vangistust.

Hoolimata süüdimõistmisest jätkas Randy kuritegusid. Noormees lõhkus 5.- 6. jaanuaril 2012 Viljandimaal Kolga-Jaani vallas Leie külas koos kolme kaaslasega ekskavaatori lukud ning varastas sealt kütust ja erinevaid esemeid. Varguse ja lõhkumisega tekitasid nad kokku üle 3000-eurose kahju. Samuti lõhkus Randy 1. aprillil 2012 haagise katuseluugi, tungis sisse ja varastas külmutuskapist pudeli viina. Tartu maakohtu Viljandi kohtumaja mõistis Randy 18. septembril 2012 süüdi varguses ja omavolilises sissetungis ning karistas teda kuuekuulise vangistusega. Kuna noormees pani kuriteod toime katseajal, lisas kohus karistusele kandmata kaks kuud ja 19 päeva. Kohus otsustas muuta vangistuse kaheksa kuud ja 19 päeva üldkasulikuks tööks, kokku mõistis kohus talle 518 tundi üldkasulikku tööd.

12. oktoobril 2012 jäi Randy politseile vahele Tartus purjuspäi Volkswagen Golfi juhtimisega. Kohus mõistis talle selle eest 21. novembril 2012 kokkuleppemenetluses  kolmekuulise vangistuse ja liitis eelmise kohtuotsusega ärakandmata kaheksa kuud ja 15 päeva. Noormees oli vahepealse aja jooksul jõudnud üldkasuliku tööga oma karistust veidi vähendada. Liitkaristuseks kujunes 11 kuud ja 15 päeva vangistust. Lisakaristusena võttis kohus talt neljaks kuuks juhtimisõiguse. Noormees ei asunud talle mõistetud vanglakaristust kandma ning oli kuni 2013. aasta alguseni tagaotsitav.

Juba vanglakaristust kandes astus Randy 23. mail 2013 taas Tartu maakohtu ette, et võtta vastu karistus varasemate varguste eest. Uurimisandmetel varastas Randy koos kaaslastega aastatel 2011-2012 Tartumaal, Viljandimaal ja Jõgevamaal süstemaatiliselt erinevatest kohtadest kütust ja esemeid. Varguste ning lõhkumistega tekitas ta omanikele kokku tuhandete eurode väärtuses kahju. Kohus mõistis ta nende tegude eest 1,5 aastaks vangi. Kohus lisas selle karistuse tema kandmisel olevale karistusele ning liitkaristuseks kujunes kaheaastane vangistus.

25. juunil 2014 otsustas Tartu maakohus vabastada Randy vanglast ennetähtaegselt, määrates talle üheaastase katseaja. Mees vabanes vanglast mullu 8. juulil. Katseajal ei tohtinud noormees kohtu otsusega tarvitada alkoholi ja suhelda ilma kriminaalhooldaja loata teiste kriminaalkorras karistatud isikutega.

Tänavu 21. jaanuaril mõistis Pärnu maakohus Randy kokkuleppemenetluses süüdi asja omavolilises ajutises kasutamises ning karistas teda kümne kuu ja 14 päeva pikkuse tingimisi vangistusega poolteiseaastase katseajaga. Kuriteo pani noormees toime 6. juulil 2012, kui ta võttis Saaremaal Torgu vallas Karuse külas raielangilt omavoliliselt oma endisele tööandjale kuuluva 75 000 eurot maksva harvesteri ja sõitis nelja kilomeetri kaugusele Hänga külla, kus ta sohu kinni jäi.

Vangla iseloomustusest selgub, et enne vangistust tarbis Randy peaaegu iga päev pool liitrit alkoholi. Distsiplinaarkaristusi noormees oma vangistuse ajal ei saanud. Vangistuse ajal osales noormees sotsiaalsete oskuste treeningu programmis, mille ta katkestas motivatsiooni puudumise tõttu.

«Positiivsena saab tuua välja asjaolu, et Randy on mõistnud, mille eest talle vanglakaristus määrati ja edaspidi soovib ta õiguskuulekalt käituda,» seisab mullu juunis Tartu maakohtu langetatud ennetähtaegse vabastamise otsuses.

Traagiline liiklusõnnetus, milles hukkusid kõik neli autos olnud inimest, juhtus eile Tartumaal Rannu vallas Vallapalu – Rannaküla tee 2,5. kilomeetril kella 20.44 ajal. Randy juhitud 1998. aasta Audi A6 kaotas lauges vasakkurvis sõiduki üle kontrolli ja sõitis paremale poole teelt välja vastu puud. Hukkusid kõik autos olnud inimesed: roolis olnud Randy, sõiduki kõrvalistmel olnud 23-aastane Sten, samuti tagaistmel olnud kaks 15-aastast tütarlast.

Lisaks juhtimisõiguse puudumisele ei kasutanud surmaauto juht turvavarustust ning oli tunnistajate sõnul tarvitanud enne autorooli istumist alkoholi. Pidurdusjäljed õnnetuskohal viitavad, et ta ületas ka lubatud sõidukiirust.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles