Lodi mahtus ülinapilt läbi linna sõitma

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaevu kolme-nelja sentimeetri kauguselt möödus jõuluks Tartu Raekoja platsile viidud lodi Jõmmu treilerauto peal tee äärde pargitud autodest. Aeglaselt, kuid õnnelikult ja midagi kriimustamata jõudis jõelaev lõpuks linna keskväljakule.

Ettevalmistused lodja transportimiseks algasid juba hommikutundidel. Eeltööd võtsid hulga aega ning lõpuks kell 12.21 tegi suur viieteljeline kraana ligi 30-tonnisele puust jõelaevale tuule alla.

Foto: Risto Mets

Et tee lodjakoja juurde oli libe, ei pääsenud treilerveok esimese katsega liikuma. Mitu korda püüdis juht masinat edasi-tagasi nõksutada, kuni rehvid enam ei libisenud ning raske koorem hakkas kesklinna poole veerema.

Mööda Ujula tänavat sõideti aeglaselt. Silmas tuli pidada nii elektriposte kui parkivaid autosid. Sauna tänavalt Staadioni tänavale pöörates muutusid olud kohe eriti kitsaks.

Foto: Risto Mets

Elektripostide ümber tuli korralikult manööverdada ning Staadioni tänava ja Narva maantee ristmiku lähedale pargitud autodki häirisid veost omajagu. Ühe halli värvi Fordi omanik ilmselt ei teagi, et laeva põhi möödus vaevu kolme sentimeetri kauguselt tema auto katusest. Õnneks ei saanud sõiduk ainsatki kriimu.

Foto: Risto Mets

Narva maanteel peatas politsei liikluse ning tegi laiale veosele teed. Üle Vabadussilla Raekoja platsi poole sõites peatas politsei taas autosid ja jälgis, et maismaal ei tekiks soovimatut laevaõnnetust.
 

Foto: Risto Mets

Kell 13.27 jõudis lodi lõpuks Raekoja platsile. Kraana asus laeva maha tõstma. Kulub veel hulk tööd jõelaeva ehtimise ja trepi ehitamisega, kuni lõpuks saavad soovijad minna laeva trümmi teed jooma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles