Golfiväljaku idee pidurdus

Signe Ivask
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähtvere dendropark pakub sportlastele võimalust trenni teha, taldrikugolfi mängida või suusatada.
Tähtvere dendropark pakub sportlastele võimalust trenni teha, taldrikugolfi mängida või suusatada. Foto: Kristjan Teedema

Esmaspäeval lõppes petitsioon.ee keskkonnas allkirjade kogumine dendropargi kaitseks sinna planeeritud golfiväljaku eest.

Enim kardetakse seda, et golfiväljak muudab ala tervisesportlastele kättesaamatuks, petitsiooni tekstis viidatakse, et kui golfiväljaku idee läheb läbi ja teostub, lakkab dendropark olemast linna avalik ruum, kuhu võivad kõik iga ilmaga tasuta minna. Petitsioonile andis hääle 815 kodanikku.

Tartu abilinnapea Jarno Laur, kelle vastutusalasse kuuluvad linnaplaneerimine, arengukavad, ehitusjärelevalve ja maakorraldus, rääkis, et linna seisukoht on golfiväljaku küsimuses ühene.

«Me näeme, et dendropark on üks osa Tähtvere puhkepargist, mille ülesanne on pakkuda inimestele tervisespordivõimalusi: suusatamist, taldrikugolfi ja mis iganes paljudele harrastajatele suunatud tegevusi,» ütles ta.

Linn võimalust ei näe

Kas dendropargi tulevikus on ka golfiväljak? «Mina seal seda golfiväljaku võimalust ei näe, see ei mahu sinna muude tegevuste kõrvale ära,» sõnas Laur. Ta lisas, et ka petitsiooni algatajad on selle välja toonud, et pargi looduskooslus ei käi paraku golfiväljaku ja selle ehitusega kokku. «Ma ei näe, et inimesed peaksid väga murelikud olema võimaliku arengu pärast,» lisas ta.

Pärast umbes kuu aja tagust meediakära pole Lauril enda sõnul golfiväljaku kavandaja Aare Tomsoniga rohkem kokkupuudet olnud. «Ta lubas, et üritab golfiväljaku kava kohandada nii, et kõik, mis praegu dendropargis on, jääks sinna alles. On päris selge, et see ei ole ilmselt võimalik,» ütles ta.

Idee rajada Tähtvere dendroparki golfiväljak on selle eestvedaja Aare Tomsoni sõnul jätkuvalt õhus, kadunud pole see kuhugi. Praegu ei nõustunud ta teemat täpsustama. Küsimusele, kas on midagi uut, mis vääriks avalikkusega arutamist, vastas Tomson eitavalt.  

Klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk ütles, et samal nädalal, kui ilmus Priit Pulleritsu lugu («Golfiväljaku kavandaja lubab arvestada kõigiga», 21. oktoober), oli väike kokkusaamine Aare Tomsoniga. «Me edas­tasime klubi Tartu Maratoni poolt golfiväljaku arendajale oma mõtted ja tema selgitas oma ettevõtmist,» rääkis ta.

Koosolek läks laiali ja jäi jutt, et skeemi juures võetakse suusatajate mõtteterad arvesse. Edasine suhtlus pidi Kelgu sõnul käima Tartu suusaklubi ja Tomsoni vahel. Kelk pole golfiväljaku arendajaga pärast seda kohtumist suhelnud.

Kontakt katkes

Kaks nädalat tagasi sai Kelk suusalaadal kokku Tartu suusaklubi juhatuse liikmega ja siis tuli välja, et uut kontakti pole ka neil golfiväljaku idee algatajatega olnud.

Tartu suusaklubi juhatuse liige, peatreener ja tegevjuht Kerstin Margus ütles, et ta pole golfiväljaku idee eestvedaja Aare Tomsoniga viimasel ajal suhelnud. Tema sõnul on ta arendajaga kohtunud vaid korra umbes kuu aega tagasi. Pärast seda lubas Tomson Margusega ühendust võtta, kuid pole seda tänini teinud.

Tähtvere puhkepargi juhataja Marti Viilu tunnistas, et ta pole Aare Tomsoniga juba kolm-neli nädalat suhelnud. «Ta helistas nädalaid tagasi ja see oli ka kõik, midagi konstruktiivsemat ma ei ole kuulnud,» rääkis ta. Jutud tema ja golfiväljaku idee eestvedaja vahel on Viilu sõnul jäänud sinna, kus need olid kuu aega tagasigi.
-----------------------------------

Dendropark läheb puhkepargi alla

Tähtvere puhkepark saab 1. jaanuarist 2015 dendropargi ala linnalt tasuta kasutamiseks. Leping näeb ette, et kuni 30. aprillini 2017 vastutab puhkepark dendropargi hooldamise eest.   

Kuigi dendropark on siiani olnud linna hallata ja majandada, on puhkepark talviti dendroparki suusarajad rajanud ja neid hooldanud. Samuti on puhkepark ülejäänud aastaaegadel dendroparki korrastanud.

Puhkepargi juht Marti Viilu tahab dendropargis parandada radade põhja ja seisukorda ning eemaldada võsa. Puhkepark saab Tartu linnalt investeeringuna 7000 eurot selleks, et arendada dendropargi radasid. «Abiks seegi, selle rahaga saame seal üht-teist teha, mõned kraavid puhastada ja sellega pinnast natukene kuivemaks saada,» kommenteeris Viilu.

Linn leiab, et dend­ropargi andmine puhkepargi kasutusse on otstarbekas, sest nii koondatakse ühe piirkonna spordi- ja kultuuritegevuse arendamiseks võimalikud kinnistud ühe katusorganisatsiooni alla. (TPM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles