Sookurg Ahja 4 asus taas pikale rändele

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookurg Ahja 4 (keskel saatjaga jalal) koos oma noore kaasaga Rääbise küla lähedal 23. septembril Jõgevamaal.
Sookurg Ahja 4 (keskel saatjaga jalal) koos oma noore kaasaga Rääbise küla lähedal 23. septembril Jõgevamaal. Foto: Ivar Ojaste

Lindude sügisränne on haripunktis ning teele asus ka 1,5-aastane sookurg Ahja 4, kes lendas eelmisel sügisel esimese Eesti satelliitkurena Etioopiasse. Kas kurg jõuab ka tänavu ligi 6000 kilomeetri kaugusele, selgub novembris.

Augusti- ja septembrikuus kuni äraminekuni peatus Ahja 4 koos 700–800 sookurega Vooremaa põhjaosas Laiuse ja Rääbise piirkonnas, kus olid väga head toitumistingimused.

Ornitoloogide viimased vaatlused näitasid ka, et noorel kurepoisil on tekkinud sõbratar, kellega veedeti suvi koos. Et kuretüdrukul ei ole aga satelliitsaatjat, pole praegu kindel, kas nad rändavad koos või mitte.

Eesti maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi vanemteaduri Aivar Leito sõnul asus noor sookurg teele 24. septembril, mis on täpselt õige aeg.

«Sügisrände aeg algab septembri keskpaigas, siis linnud vaatavad ja ootavad seda kõige magusamat rändeilma, tõenäoliselt juba aastaid rännanud linnud teavad, millal on soodsaim aeg,» rääkis Leito.

Ornitoloogi sõnul oli sookurgede rändele asumine väga põnev, sest eelmise nädala ilm andis märku, et varsti läheb liikumiseks. Ilm oli selge, sellele eelnenud öö külm ning tuul pöördus põhjakaarde.

Kuna Leito sai ilma järgi aru, et läheb rändeks, sõitis ta samal päeval oma Elistvere maakodusse sookurgedele nii-öelda vastu: «Kui jõudsin autost välja astuda, kuulsin kure häält ning esimene parv oligi pea kohal. Kambas oli 600–700 kurge, kelle seas oli kindlasti ka Ahja 4.»

Peatus Valgevenes

Sookurg võttis 24. septembri hommikul suuna Valgevene poole, kus ta peatub ilmselt nädala või paar. Leito rääkis, et Põhja-Valgevene on ornitoloogidele teada-tuntud Ida-Eestis pesitsevate kurgede sügisrände peatuspaik, mis on ka esimene peatus pärast Eestit.

Eelmisel sügisel jõudis Ahja 4 Valgevenesse 23. septembril ehk kõigest päev varem.

Mullu oli Ahja 4 Valgevene eri paikades 18. oktoobrini ning siis rändas peatumata viis päeva kuni Iisraelini välja, kus viibis pikemalt 9. novembrini. Seejärel lendas noor sookurg viie päevaga Etioopasse Tana järve äärde ja 20. novembril jõudis talvitusalale Addis Abeba lähedal Tulultas.

Etioopia või Põhja-Aafrika

Väga suure tõenäosusega avaneb Aivar Leito sõnul lähipäevadel ilmade poolest uus rändeaken, sest temperatuur läheb öösel külmaks, tuul jääb vaiksemaks ja keerab põhjakaarde. Lähipäevadel tuleb soodne rändeilm ning siis algab jälle üks kurerändeetapp, lausus ta.

Ahja 4 puhul on eriti põnev veel see, et noor kurg läheb esimest korda sügisrändele vanemateta. Seetõttu on raske ennustada, millise teekonna ta valib: kas läheb jälle Etioopiasse või Ungari kaudu Põhja-Aafrikasse.  

«Põhja-Valgevenes peatumine siiski viitab Etioopiale. Seal varem peatunud satelliitkured on läinud Ukrainasse ja sealt edasi Etioopia poole. Loodan, et nii see ka on,» rääkis Leito.   

Lõpptalvitusala on küll Etioopia, kuid Leito sõnul lendas näiteks Ahja 3 kunagi Türgi kaguossa ja talvitus seal. «Suund oli õige, aga ta ei viitsinud lihtsalt kaugemale minna,» ütles ornitoloog.

Ta lisas, et ka Ahja 4 võib pakkuda veel mitmeid üllatusi.

Teine satelliitsaatjaga sookurg Savimäe aga suveks Eestisse tagasi ei tulnudki, vaid jäi Ida-Ungarissse.

Leito sõnul ei tule kõik kured tagasi oma esimesele pesitsusalale ning võimalik, et Savimäe leidis endale soodsa paiga Ungaris, mis asub sookure pesitsusareaali piiril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles