Ohtliku maja lammutamiseni läks 37 aastat

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile hommikul asus lammutusfirma Karimek ekskavaator lammutama Põik 16 kahekorruselist puidust elumaja.
Eile hommikul asus lammutusfirma Karimek ekskavaator lammutama Põik 16 kahekorruselist puidust elumaja. Foto: Margus Ansu

Eile hommikul asus lammutusfirma Karimek ekskavaator lammutama Põik 16 kahekorruselist puidust elumaja, mille avariilisest seisundist kirjutas Tartu Postimees põhjalikumalt aasta tagasi.

Ehkki linnavalitsus käskis toona elanikel viivitamatult välja kolida, oli majas näha elu veel sel suvel. Nüüd on aga viimane elanik eluks kõlbmatutest ruumidest lahkunud ja lammutustööd võisid alata.

Lammutust vaatas pealt ka üks omanikke, umbes 20 aastat tagasi samas majas elanud Taimi Hanst. «Toona oli maja mõistagi märksa paremas korras, ehkki ikkagi vilets,» meenutas ta.

Hanst rääkis, et soovis 1980. aastatel maja remontida, kuid toonane linnavalitsus ei andnud ehituseks luba, sest hoone oli määratud lammutamisele juba 1975. aastal. Millegipärast ei lammutanud aga linn maja maha ning taasiseseisvumise järel tagastati hoone õigusjärgsetele omanikele.

Tõenäoliselt sai majaraamatu järgi 1949. aastal püstitatud palkhoonele lõplikult saatuslikuks tõrvapapist katus, mis lagunes kiiresti, nii et vihmavesi jooksis aastaid otse seina vahele.

Vahetult enne lammutamist maja teisel korrusel käinud inimesed tundsid, kuidas kogu ehitis kõigub. Niipea kui ekskavaatori haarats puudutas maja külge ehitatud trepikoda, varises see kokku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles