Giga ostis Rein Kilgi kolm sadamakrunti

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Giga Investeeringud ostis kesklinnas jõeäärsed krundid, millest ühel asub Sadamateater.
Giga Investeeringud ostis kesklinnas jõeäärsed krundid, millest ühel asub Sadamateater. Foto: Margus Ansu

Sadamateatri, selle kõrval oleva jõesadama krundi ja samuti Ropka kaubasadama ostis Rein Kilgi firmadelt ära Giga Investeeringud, notari juures anti allkirjad läinud nädalal.

Tartu Sadama juhataja Peeter Kukk kinnitas tehingu toimumist, kuid soovitas pikemaid kommentaare küsida Rein Kilgilt, kes aga ei olnud eile kommentaarideks kättesaadav.

Omanikku vahetasid 2118-ruutmeetrine Soola 5b kinnistu, kus asub Sadamateater, ning 1,5 hektari suurune Soola 5 kinnistu, kus on väike administratiivhoone ja kiviparketiga turuplats. Omanikku vahetas ka Ropka tee 29 asuv ligemale 2,9 hektari suurune Ropka sadama maatükk, mille tulevikku on senine omanik näinud elamualana, umbes poole hektari jagu võtaks enda alla tulevane Ropka sild.

Krundid kuulusid seni Sadamahalduse OÜ-le ja/või Tartu Sadamale.

Kiire tehing

Arvestades, et veel 20. septembril saatsid Kukk ja Tartu Sadama teine esindaja Kaspar Kokk kesklinna üldplaneeringut koostavale linnavalitsusele Soola 5 ja 5b tuleviku visioonide kohta kirja – et sobiks kümnekorruseline hoone –, oli nii kiire tehinguni jõudmine ilmselt ootamatu.

«See juhtus kiiresti, tekkis vastuvõetava hinnaga pakkumine, tuli kiiresti tegutseda,» möönis Giga juht Janek Veeber. «Paljude jaoks on siin küsimusi,» hoidus ta aga edasistest kommentaaridest tehingu ja selle hinna kohta.

Veeber ütles, et konkreetseid plaane tal nende kinnistutega veel ei ole ja ehitamisega kiiret ka mitte: «Vaataks pikas perspektiivis.»

Sadamateatri kasutamiseks on Vanemuise teatril rendileping tuleva aasta lõpuni. Kuivõrd Vanemuise suure maja juurde kavandatud black box selleks ajaks kindlasti ei valmi, on Vanemuise juht Paavo Nõgene küsinud uuelt omanikult valmidust Sadamateatri rendilepingut pikendada ja Veeber seda valmidust ka väljendas.

Tartu Postimehele teadaolevalt on kõnealustele maatükkidele Tartu uuskeskuses silma heitnud ka teised ettevõtjad.Nii möönis Kilgi pikaaegne ärikaaslane Aare Käära, et sellele sai mõeldud, kuid konkreetsete lepeteni ei jõutud. «Mingit solvumist ei ole,» kinnitas ta.

Ka Estiko juhatuse esimees Ain Tammvere ei eitanud huvi: «Mõtlesime, aga oli pigem hinna teema.» Ta lisas, et esialgu on eesmärk Emajõe ärikeskuse kvartal lõpuni arendada.

Linnavalitsusele septembris esitatud planeeringu algatamise taotluses näeb Estiko ette bussijaama alale kuuekorruselise kaubandushoone ehitamist ning Dorpati ja praeguse bussijaama vahele kuni 16-korruselise hotelli ehitamist. Bussijaam oleks tulevikus katuse all, uushoone sees.

Laevanduse tulevik

Omaette küsimus on, mis saab Tartu Sadama laevadest, kui kinnistu ja kaid ei kuulu enam Tartu Sadamale. Kaikohti saab küll rentida, kuid laevandus pole kuigi tasuv olnud ka olukorras, kus kaid ja laevad kuuluvad samale omanikule.

Jutt on reisilaevast Pegasus, parvlaevast Koit, samuti Vanemuise laevakerest ja veel mõnest alusest. Peeter Kukk ütles, et laevad kuuluvad endiselt Tartu Sadamale, nende kohta langetatakse otsus hiljem.

Tartu Sadamale kuulub veel Ropka tee 30 kinnistu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles