Ühiselamu saab kümnenda korruse

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervishoiukõrgkooli haldusdirektori Ermo Kruuse kinnitusel võtab kool pärast remonti kasutusele ka ühiselamu kümnenda korruse, kuhu tulevad abiruumid. Tervele linnale vaadet pakkuvale katusepealsele võib aga tulevikus tulla terrass.
Tervishoiukõrgkooli haldusdirektori Ermo Kruuse kinnitusel võtab kool pärast remonti kasutusele ka ühiselamu kümnenda korruse, kuhu tulevad abiruumid. Tervele linnale vaadet pakkuvale katusepealsele võib aga tulevikus tulla terrass. Foto: Sille Annuk

Hiljaaegu päris oma maja saanud Tartu tervishoiukõrgkool lööb väliselt klantsima ka kõrval asuva ühiselamu. Fassaadi taha jäävate eluruumide remont peab ootama aga paremaid aegu.

Maarjamõisa linnak näeb praegu välja kui tõeline ehitustanner, kus tudengikodu remont pole ainus suurem töö. Naabrusesse kerkib peagi riigiarhiivi hoone, Tartu Ülikooli füüsikamaja vundamenti valatakse aga kohe kõrvalkrundil.

Tervishoiukõrgkooli üheksakorruselises ühiselamus käib ühtaegu nii lammutamine kui ehitamine. Ühes rütmis sellega, kuidas vanad klaasplokid prantsatavad prügikonteinerisse, rändavad trepist üles ehitusplokid ja klaasfassaadi detailid. Puidust rõdupiirded on juba vahetatud.

Ühes remondiga tahab kool kasutusele võtta ka maja kümnenda korruse, et rajada sinna abiruume. Katusele, kust terve Tartu linn paistab kui peopesal, on plaanis ehitada terrassid.

Graafikust maas

Kooli haldusdirektori Ermo Kruuse sõnul on ehitusfirma Rand ja Tuulberg praegu remondigraafikust paar nädalat maas, kuid on lubanud tuua objektile lisajõudu, et kõik ikka 30. novembriks valmis saaks.

Seda kuupäeva tuleb silmas pidada, sest just selle ajani saab kasutada heitmekvootide müügist laekunud summasid. Uus ventilatsioon, küttesüsteem, rõdupiirete vahetus, abiruumide aknad ning fassaad läheb maksma ühtekokku ligemale 2,2 miljonit eurot.

Aknad jäid suuremalt jaolt samaks, sest need jõudis kool juba mõned aastad tagasi välja vahetada.

Ehituse eest ei maksa kool ise midagi, sest kogu summa ja projektijuhtimine tuleb Riigi Kinnisvara aktsiaseltsist. Et tudengikodu läheks stiililt kokku hiljaaegu ühiselamu kõrval valminud kooli uue peahoonega, telliti projekt samast Kavakava arhitektuuribüroost.

Oma raha eest uuendab kool aasta lõpul vee- ja kanalisatsiooni torupüstakud. Ülejäänud sisetööde tarvis on kool otsinud rahastamisvõimalusi haridus- ja teadusministeeriumist ning europrojektidest, kuid seni tulutult.

«Füüsilise elukeskkonna parandamiseni jõuame hiljem,» selgitas Ermo Kruuse, lisades, et kohe koolil vajalikku summat kõigi tööde jaoks paraku ei ole. «Suvel korraldasime riigihanke sisetöödeks, kuid pakkumised osutusid liiga kalliks.»

Varem on ühiselamu olnud koduks ka teiste kõrgkoolide tudengeile, kuid alanud õppeaastal saavad seal peavarju üksnes oma kooli õppurid, sest tervishoiukõrgkooli käes on praegu vaid pool maja. Teises pooles elavad ajutiselt Nõo reaalgümnaasiumi õpilased, kes õpivad senikaua Tartus, kuni Nõos valmib nende uus koolimaja.

Tervishoiukõrgkooli 1200 tudengist kasutab ühiselamut stabiilselt umbes 200. Ermo Kruuse usub, et kui maja kenasti korda saab, küllap tekib ka senisest rohkem huvilisi. Liiatigi kui mitmed teised Tartu kõrgkoolide ühiselamud on hinnalt pea kaks korda kallimad.

Tulevikus hostel

Kruuse sõnutsi tuleb ühiselamus ühe voodikoha eest koos kõigi kommunaalmaksetega tasuda kõige külmematel kuudel kuni 50 eurot.

Maja neljandale ja viiendale korrusele tuleb tulevikus tõenäoliselt avaramate tubadega hostel, ütles Kruuse. Nimelt on kõrgkoolil tarvis majutada oma välistudengeid ja kaugemalt tulnud õppejõude.

Tervishoiukõrgkooli ühiselamu

• Valminud 1976.

• Korruseid üheksa, netopind 13 054 m².

• Voodikohti 400.

Allikad: Tartu tervishoiukõrgkool, ehitusregister

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles