TÜ raamatukogu avab peagi ühe lugemissaali

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitajad TÜ raamatukogu katusel.
Ehitajad TÜ raamatukogu katusel. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli raamatukogu remont püsib graafikus ning hiljemalt oktoobri keskpaigaks avatakse taas lugejaile esimene, loodus- ja täppisteaduste lugemissaal, kinnitas raamatukogu direktor Malle Ermel.

Ermeli sõnul pole võimalik öelda esimese lugemissaali avamise täpset kuupäeva. Ehitajad on saali juba vabastanud ning eelmisel nädalal käis selle kogude korrastus.

Raamatukogu hoidlais, mille ehitajad on lubanud üle anda paari nädala pärast, tuli raamatuid pakkida Ermeli selgitusel kastidesse ning tõsta muist riiuleid ehituse jalust ära. Lugemissaalides olid riiulid enamasti lihtsalt kilesse pakitud, et kaitsta trükiseid tolmu eest.

«Aga kuna septembris hakkasime veel remondis olevast lugemissaalist kilede alt raamatuid välja koukima, tuleb lisaks riiuleile ja laudadele tolmust puhastada ka raamatuid,» rääkis Ermel.

E-kogu leevendab

TÜ raamatukogu kogusse kuulub umbes 3,7 miljonit trükist. 1993. aastal võeti küll arvele viiemiljones trükis, kuid vahepealsetel aastatel on trükiste eksemplaarsust märgatavalt kärbitud.

Praegu on Malle Ermeli selgitusel kasutatavad ainult lugemissaalide kogud ja sealtki mitte kõik trükised. Teistest raamatukogudest teoste tellimine on Ermeli sõnul jäänud oodatust tagasihoidlikumaks. Septembri esimesed nädalad olid tema kinnitusel koormavad, sest telliti traditsiooniliselt palju õppekirjandust.

«Olukorda lihtsustab see, et oleme üsna jõudsalt arendanud oma e-õpikute kogu,» märkis Ermel. «Interneti vahendusel on kättesaadav 188 nimetust eestikeelseid e-õpikuid. Teadusajakirjad on enamikus elektrooniliselt saadaval.»

Lutsu-nimelise Tartu linnaraamatukogu teenindusjuht Merike Karolin tõdes, et linnabiblioteek tudengeile aseainet palju pakkuda ei saa, sest kõrgkooliõpikuid on selle kogudes üpris kesiselt.

«Esmakursuslastele on septembri kahe esimese nädala jooksul välja laenatud olemasolevad anatoomia-, psühholoogia- ja majandusõpikud,» sedastas Karolin.

Tudengeid rohkem

Võrreldes 2011. aasta septembriga registreeris Lutsu raamatukogu äsja lõppenud kuul aga lugejaks üle kahe korra rohkem üliõpilasi: mullu septembris 121, nüüd 264.

CO2-saastekvoodi müügi tulu eest TÜ raamatukogus tehtavad soojustuse, ventilatsiooni ja küttesüsteemi ehitustööd peavad lõppema enne detsembrit. Malle Ermeli sõnul pole põhjust kahelda, et kolm Merko kontserni kuuluvat firmat tähtajast kinni peavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles