Ropkas algab uue katlamaja ehitus

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Tartu linnavalitsus andis detailplaneeringu kehtestamisega rohelise tule Ropkasse uue katlamaja ehituseks, valminult võtab see üle Turu tänava keskkatlamaja rolli reservkatlamajana.

Ropka uus katlamaja on kavandatud Ringtee 8 krundile, kus praegugi asub katlamaja, see on kavas lammutada.

Uue katlamaja soojusvõimsuseks on kavandatud umbes 100 megavatti ja selle põhikütus on maagaas.

Fortum Tartu juhatuse esimees Margo Külaots ütles, et linna otsus tähendab seda, et uue katlamaja ehitusega tehakse kohe algust, selle valmimine on kavandatud 2014. aasta esimesse kvartalisse arvestusega, et see oleks kasutatav veebruarist-märtsist.

Külaots rääkis, et juba on peetud läbirääkimisi seadmete pakkujatega. Määratlus «kohe» tähendab tema selgitusel nädalat või kuud.

«See ei tähenda küll, et kohe hakatakse kopaga kaevama, see tähendab, et sõlmitakse tehnika tarnijatega lepingud, hakatakse katlaid, pumpasid ja muid seadmeid valmistama,» lausus ta. «Katlamaja puhul moodustab hoone ehitus väga väikese osa, põhiline on tehnika ja põhiliselt ka maksab tehnika.»

Kui suure investeeringuga on tegu, ei olnud Külaots valmis eile avalikustama.

Uue katlamaja vajadusest on räägitud kaua. Tartus on kaugkütte tarbimise tipud kõrged ja selleks, et tagada soojavarustus ka kõige külmematel päevadel, on otstarbekaks peetud moodsat kiiresti käivitatavat automaatset gaasikatlamaja.

Selle töötunnid jääksid küll väheseks, kuid ka kulud on väikesed, kui see ei tööta.

Ühtlasi suurendaks selline katlamaja Tartu kaugkütte varustuskindlust olukorras, kui mõni teine tootmisüksus peaks seisma jääma.

Praegu on tipukatlamaja rollis Turu tänava keskkatlamaja, kuid selle tehnika on vananenud ja selle reservis hoidmine tööjõukulukas.

Turu tänava katlamaja muutub üleliigseks, kui valmib Ropka uus katlamaja, ja seda ootab lammutamine.

«Turu tänava katlamaja kohta võtame otsuse vastu siis, kui on selge, et Ropka on tähtajaks valmis,» sõnas Külaots. «Me ei saa enne vanasse kaevu sülitada, kui uus on valmis. See mõjutaks varustuskindlust ja võiks tarbijale väga ohtlik olla.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles