Kui naine tahab teada, kas loodus on eksinud

Aime Jõgi
, «Tartu Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõeluuringud pärilike haiguste avastamiseks on võimalikud raseduse esimesel ja teisel kolmandikul.
Sõeluuringud pärilike haiguste avastamiseks on võimalikud raseduse esimesel ja teisel kolmandikul. Foto: Corbis / Scanpix

Ülikooli kliinikum pakub neile rasedaile, kelle kodunõuandlas ei ole võimalik teha sõeluuringut selle kohta, kui suur on tal risk saada päriliku haigusega laps, tasulise skriiningu võimaluse.




Kui kromosoomhaigusega lapse sündimise risk on märkimisväärne, suunatakse tulevane ema täpsemale testimisele. Kui kardetud diagnoos saabki kinnitust, on naisel võimalus varakult otsustada, kas ta soovib seda last või mitte.

Kombineeritud sõeluuring annab niisiis teadmise, kas raseda risk sünnitada näiteks Downi või Edwardsi sündroomiga laps, on suur või väike. Mõlema sündroomi puhul on tegemist päriliku informatsiooni ülejäägiga, vastavalt siis 21. või 18. kromosoomipaaris.

Geneetik Tiia Reimand ütleb, et need on juhuslikud looduse eksimused ega pärandu põlvest põlve. Ometi nimetatakse neidki pärilikeks haigusteks.

Tegelikult on igal naisel, sõltumata vanusest, risk kromosoomhaigusega lapse sünniks olemas.

«Et kromosoomanalüüs on töömahukas ja kallis, siis ei ole seda võimalik teha igaks juhuks kõikidele rasedatele,» märgib ultraheliuuringu arst Karin Asser. Seepärast on appi võetud raseduse esimesel, aga ka teisel trimestril läbi viidav kombineeritud sõeluuring.

Uuringul kaks osa

Kombineeritud sõeluuring koosneb kahest osast: vereanalüüsist ja ultraheliuuringust.

Nimelt hakkab nii ema kui ka tulevase lapse organism tootma ühendeid, mida on võimalik raseda veres mõõta. Kui vereanalüüs näitab kõrvalekallete suurt tõenäosust, saab loote kohta lisainformatsiooni ultraheliuuringust spetsialisti juures.

Sellist ultraheliuuringut nimetatakse loote kuklapiirkonna mõõtmiseks ehk see uurib sonograafiliselt nähtavat vedelikukogumit loote kuklapiirkonnas kudede ja naha vahel.

Tartu Ülikooli Kliinikumi ühendlabor hakkas niisuguseid skriininguid tegema juba 2005. aastal katseprojektina. See on olnud edukas. Nelja aastaga on tehtud üle 3000 testi ja sünnieelselt on diagnoositud näiteks 93 protsenti Downi sündroomiga loodetest.

Arstid Tiia Reimand ja Karin Asser ütlevad, et selline kombineeritud uuring on tasuta kättesaadav kõikidele neile naistele, kes jõuavad kümnendaks rasedusnädalaks arvele ülikooli kliinikumi naistenõuandlas või Tartu erakliinikutes. Programm on käivitamisel ka Viljandi maakonnas.

Aga sugugi mitte kõik rasedad ei pääse uuringule. Seepärast pakub Tartu Ülikooli Kliinikumi ühendlabori geneetikakeskus alates 1. aprillist rasedaile soovi korral tasulist riskihinnangu testi.

Tulemus ühe päevaga

Teenus sisaldab vestlust ja konsultatsiooni geneetiku juures enne uuringuid, seejärel vereanalüüsi ja ultraheliuuringut ning lõpuks teist visiiti geneetiku juurde, kes annab vastuse ja jagab tulemuse kohta kohe selgitusi.

Kõik see leiab aset ühe päeva jooksul ning sobib hästi Tartust kaugemal elavatele naistele.
Dr Tiia Reimand ja Karin Asser rõhutavad, et need naised, kes on juba arvel ülikooli naistekliinikus või siinsetes erakliinikutes, läbivad kirjeldatud sõeluuringu nii või teisiti ja saavad selle tasuta, kuid neil võib see võtta nädala või kauemgi. Uuest võimalusest kuuldes ei pea nad arvama, et kõne all olev sõeluuring on midagi paremat või erilisemat.

Selle uuringu võit on vaid ajas ja seda kaugemalt tulevate naiste peale mõeldes. Selle eest nad ka maksavad ning summa ei ole väike – 1145 krooni.

Dr Tiia Reimand ja Karin Asser ei pea pakutavat teenust aga sugugi kliinikumi äriprojektiks, vaid teenuseks, mida naised vajavad.

«Nõudlus selle järele on suur, patsiendid muudkui küsivad,» selgitab Reimand. «Eelmise aasta lõpul asus niisugust teenust Harjumaal raha eest pakkuma erakaliinik Fertilitas.
Lõuna-Eesti naisele on aga Tallinna sõit palju kallim ja aegavõtvam.»

Raseda tasuline uuring

• Tartu Ülikooli Kliinikumi geneetikakeskuses alates 1. aprillist.
• Etteregistreerimine telefonil 742 8846.
• Teenus ühe päeva jooksul, hind 1145 krooni.
• Riskihinnangut pakutakse rasedaile kuni 13. rasedusnädalani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles