Pettunud teemehed peavad streigiplaani

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neeme Nisu.
Neeme Nisu. Foto: SCANPIX

Riigifirmaga Eesti Teed peetud palgakõneluste viljatuses pettunud teemehed mõlgutavad streigimõtteid, kevadel asutatud ettevõtte juhtkonna väitel eeldab uus palgakokkulepe põhjalikku analüüsi.

«Need läbirääkimised on nii metsa läinud ja meid ei võeta tõsiselt,» ütleb ametiühingu usaldusisik ettevõttes Neeme Nisu. «Pidasime seni kollektiivlepingu läbirääkimisi, proovisime ühtviisi ja teistviisi, nüüd on töötajad valmis minema välja streigile.»

Eesti Teed on riigifirma, mis moodustus viie väiksema piirkondliku tee-ettevõtte ühendamisel ja registreeriti tänavu märtsis. Nisu töötas varem Tartumaa Teedes, kus masu alguses kärbiti töötajate palku kaheksa protsenti ja palka ei ole senini taastatud.

Nisu rääkis, et märtsis on maanteeametiga sõlmitud uus viieaastane teehooldusleping, mis on nõuetelt varasemast rangem ja suurendab ka töökoormust. Sestap oleks palgatingimuste ülevaatamine põhjendatud.

Seevastu tööandjalt on kuuldud, et Tartumaal on töötajad võrreldes ettevõtte teiste regioonidega üle makstud.

Tööandja olevat Nisu sõnul öelnud, et varasema viie ettevõtte erinevad palgatasemed tuleks ühtlustada. Samuti on erinevusi neis antavates soodustustes ja boonustes.

ASi Eesti Teed juhatuse esimees Olari Karlson ütles, et streigijuttu kuuleb ta esimest korda. Küll möönis ta, et palgakõnelused ei lähe nii kiiresti, kui töötajad sooviksid, ja selle põhjus on just nimelt asjaolu, et varasemates regionaalsetes ettevõtetes olid palgad ja palgasüsteemid väga erinevad. Sama ametinimetusega töötaja palk ja ka tööülesanded ei tarvitse olla samad, mis teises piirkonnas.

Seega oleks vaja enne analüüsida, kuidas palgakorraldust muuta. Karlson ütles, et see tähendab ka, et mõned töötajad peavad mõnedest senistest hüvedest loobuma, sest piirkondlikult on neid lubatud erinevalt. Palgasüsteemi analüüs võtab Karlsoni sõnul aega ilmselt selle aasta lõpuni.

Nisu andmetel on töötajate palk ettevõttes Eesti keskmise kanti, mis normtundidega on 600–800 eurot kuus kätte. Sellele lisandub veel aasta tulemustasu, mille suurus ületab üht kuupalka.

Streigi algusajast ei ole seni juttu tehtud. Kui see peaks tulema, võib see hõlmata Tartumaal üle 60 teehooldustöötaja.

Kuigi suviste teeolude korral võib teemeeste streik näida mõjult luuletajate streigi moodi, mida tavainimesel on raske märgata, tähendab see siiski remontimata teid ja truupe või hooldamata teepeenraid. Talvel võib streik aga liiklusele avaldada tuntavat mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles