Animefännid tulevad AniMatsurile

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cosplay ehk tuntud tegelase matkimine nii välimuses kui ka käitumises on iga sellist sorti festivali kohustuslik osa, mida tegijad ise naudivad ehk rohkemgi kui vaatajad. Pildil AniMatsuril osalevad Tiit Lillemaa (vasakult), Kertu Niitmets, Ly Kuudeberg ja Triin Kolga.
Cosplay ehk tuntud tegelase matkimine nii välimuses kui ka käitumises on iga sellist sorti festivali kohustuslik osa, mida tegijad ise naudivad ehk rohkemgi kui vaatajad. Pildil AniMatsuril osalevad Tiit Lillemaa (vasakult), Kertu Niitmets, Ly Kuudeberg ja Triin Kolga. Foto: Margus Ansu

Dorpati konverentsikeskusesse tuleb nädalavahetusel kokku värvikas seltskond, et õppida Jaapani kohta, rääkida animest, omavahel mitmel moel võistelda ja miks mitte endale ka kiisukõrvad meisterdada.

Tänavune AniMatsuri, Jaapani popkultuuri fännide oma festival on juba kuues. Kunagi alustati Anne noortekeskuses ja esimesel korral oli külastajaid umbes 70, sellel laupäeval-pühapäeval loodavad korraldajad huvilisi kõvasti üle 400.

Peakorraldaja Kaia Jallai rääkis naerdes, et tegelikult on iga aasta väike hirm, kas keegi üldse tuleb. Seekord läks eelmüük ootamatult väga hästi, sada kahepäevapiletit said eelmisel nädalal otsa ja neid tuli juurde teha. Lisaks on palju neid, kes osalevad vaid ühel päeval.

Jututoad ja kostüümid

Leili Mirzagajevile on tänavune AniMatsuri juba viies. «See on üks minu kohustuslikke üritusi igal aastal,» ütles neiu, kes festivali täikal ka isetehtud ehteid müüb.

Mirzagajev rääkis, et kõige rohkem on ta festivalil puudust tundnud animega seotud vestlusringidest, kus kõik soovijad saaksid sõna sekka öelda, mitte vaid esinejat kuulata.

Jallai sõnul on selliseid sooviavaldusi tulnud rohkemgi ning seetõttu on esimest korda võetud kavasse jututoad.

Kaks päeva käib festivalil pidev melu. Osaleda saab töötubades, kus õpetatakse näiteks sušit tegema või natuke jaapani keelt, asjatundjad peavad ettekandeid, tegutseb täika ja käivad võistlused.

Kõige erilisem võistlus on ilmselt cosplay, kus noored on selga pannud omatehtud kostüümid ja üritavad üks ühele järele teha mõnda animest või arvutimängust pärit tegelast.

Jallai sõnul on osalejaid sel aastal pisut vähem kui eelmisel, kuid tase on tõusnud. Võitja läheb oktoobris Euroopa võistlusele.

Teised saavad ka piiluda

Sündmus ise on küll eraldatud, kuid kerge maigu saab sest suhu ka linnarahvas. Laupäeval kell 12, samal ajal kui festival avatakse, kõnnivad neli korrust madalamal Tasku keskuses poodiumil noored modellid, kes demonstreerivad Jaapani tänavamoodi.

Samal õhtul on Genialistide klubis festivali ametlik pidu ning ka sinna võivad kõik soovijad sisse astuda.

Jallai julges lubada, et järgmisel aastal õnnestub ehk korraldada suur maskiball, kostümeeritud tantsupidu. See oleks festivali raames, kuid eraldi üritus, kuhu võivad tulla kõik.

AniMatsuri

• Jaapani popkultuuri fännidele mõeldud festival 22.-23. septembril Tartus.

• Korraldatakse alates 2007. aastast.

• Varem peetud Anne noortekeskuses, Sõbra majas, Ateena keskuses ja Dorpati konverentsikeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles