Tartu Katoliku kool loob gümnaasiumi

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Tamme staadionil spordipäeva pidanud katoliku kooli kuuenda klassi lapsed saavad valida, kas jätkavad kolme aasta pärast oma kooli gümnaasiumiastmes või valivad muu kooli.
Eile Tamme staadionil spordipäeva pidanud katoliku kooli kuuenda klassi lapsed saavad valida, kas jätkavad kolme aasta pärast oma kooli gümnaasiumiastmes või valivad muu kooli. Foto: Margus Ansu

Aasta-aastalt õpilaste arvu kasvatanud kristliku kallakuga Tartu katoliku kool avab nelja aasta pärast Tartus uue gümnaasiumi, mille õppesuundadeks saavad sot­siaa­lia, loodus ja kunst.

Katoliku kooli direktor Liivi Lõhmus ütles, et lapsevanemad on koolilt gümnaasiumi kohta küsinud juba ammu, kuid siiani on jäänud asutamisotsus selle taha, et koolil pole olnud piisavat põhja all. Järgmisel aastal täitub aga katoliku koolil kahekümnes tegutsemisaasta ning lisaks põhikoolile töötab viiendat aastat ka lasteaed.

Otsus gümnaasiumiidee ellu viia tehti möödunud aasta sügisel. «Me tahame, et see sama suund, mida oleme ajanud lasteaias ja põhikoolis, jätkuks ka gümnaasiumis,» selgitas Lõhmus. Kool on kavandatud praeguse Jakobi tänava põhikoolihoone teise tiiba.  

Kool paisub

Lõhmuse sõnul on neil nüüdseks olemas kindlus, et huvi Tartu katoliku hariduskeskuses õppimise vastu on suur.

«Kui alustasime, siis oli meil kaksteist last, nüüd on aga koolis 347 õpilast ning 2016. aasta kevadel lõpetab põhikooli esimest korda kaks paralleelklassi. Selle baasilt on võimalik juba teha,» selgitas Lõhmus ning lisas, et gümnaasiumi ei tehta ainult oma kooli lastele.

«Konkursi teeme ikka avaliku, aga eks enamik tuleb meie koolist,» pakkus Lõhmus, kelle sõnul näitas kevadel vanemate hulgas tehtud rahulolu-uuring, et viiskümmend protsenti tahaks kindlasti ja kakskümmend protsenti eelistaks ilmselt samuti edasi õppida loodavas gümnaasiumis.

Gümnaasiumi käimalükkamiseks on kool moodustanud initsiatiivrühma, kes tegeleb praegu õppekavade koostamisega.

Samuti on kool otsustanud ära tulevase gümnaasiumi kolm õppesuunda, milleks on sotsiaa­lia, loodus ja kunst.

Kristlik kallak

Liivi Lõhmuse sõnul lähtutakse õppekavade koostamisel kooli kristlikust kallakust. Näiteks sotsiaalsuuna põhiained on ajalugu, ühiskonnaõpetus ja usuõpetus. «Ka loodussuunal pole vastuolu, sest teadus ja usk on tihedalt seotud, ning kui rääkida kunstist, siis väga paljud kunstiteosed on religiooniga seotud. Küsimus ongi selles, kuidas me neid loeme ja neist aru saame,» rääkis ta.

Esimeses järjekorras peaksidki valmima uued õppekavad ning seejärel hakatakse haridus- ja teadusministeeriumilt taotlema koolitusluba. «Kuna aega veel on, siis võtame rahulikult, aga mingil hetkel peame hakkama mõtlema ka sellele, kust leida gümnaasiumisse head õpetajad. See ongi kõige suurem töö,» ütles Lõhmus.

Praegu töötab koolis kuuskümmend õpetajat ning osa neist võiks anda tunde ka tulevases gümnaasiumis. Esimesel aastal alustaks üks klass umbes kolmekümne õpilasega.

Kuna tegu on erakooliga, tuleb hariduse eest ka maksta. «Õppemaks kindlasti jääb, aga seda suurusjärku ei oska ma veel öelda,» lausus Lõhmus. Praeguses põhikoolis tuleb lapse eest maksta 32 eurot kuus.

Samal ajal gümnaasiumi loomisega kavandab katoliku kool Oru tänava krundile ka uue võimla ehitamist. «Selle vajadus on juba praegu suur, sest korralikku saali meil pole,» ütles Lõhmus, kelle sõnul käib praegu veel võimla projekti tegemine. 

Tartu katoliku hariduskeskus

• 1993 septembris avati eelkool.

• 1994 alustas esimene klass.

• 2007 avati eralasteaed.

• 2008 aastal osteti hoone aadressil Oru 3.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles