Tartu uus pritsumaja kerkib peagi Annelinna

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjate uus maja.
Päästjate uus maja. Illustratsioon: Graafika: Kaido Linde

Aastaid jutte sellest, et Tartus peaksid päästemeeskonnad asuma mõlemal pool jõge, hakkavad viimaks teoks saama. Annelinna projekteeritavas majas leiavad koha ka häirekeskus ja demineerijad.

«Linn on suur ja ainult ühes kohas paikneva päästekomandoga ei ole me nii kiired, kui tahaksime olla,» ütles Lõuna päästekeskuse juht Margo Klaos. «Kalevi tänavas on meil kaks meeskonda, aga saaksime kiiremini, kui teine meeskond oleks teises kohas.»

Mõte Tartu teisest päästedepoost on vana, krunt ammu valmis vaadatud ja planeeringki tehtud. Krunt on Jaama tänava ääres, ametliku aadressiga Kaunase 73a. Paraku ei ole maja seni juttudest ja paberilt kaugemale jõudnud, sest pole raha leitud, nentis Klaos.

Nüüd on aga ajad muutunud ja varasemate plaanidega võrreldes tublisti mitmekülg-sema majaga suisa kiire. Projekteerimine käib ja 2014. aasta 1. novembriks peaks maja olema valmis.

Ühtne hädaabinumber

Tähtaeg on selline põhjusel, et siis on plaanitud hädaabinumbri reform – häirekeskused hakkavad lisaks senistele pääste- ja kiirabiväljakutsetele vastama ka politseikõnedele. Muutuv häirekeskus vajab suuremaid tööruume.

Maja valmides on plaan sinna üle kolida seni Elvas tegutsev häirekeskuse Lõuna keskus, kus praegu töötab 29 inimest, ütles häirekeskuse pressiesindaja Edvi Freiberg. Samuti kolib üle Riia tänava politseimajas töötav politsei juhtimiskeskus.

Sellesse majja lähevad ka Luunjast demineerijad ja Tõrvandist koolituskeskus.

Klaos ütles, et oluline on mitmel pool paiknevatelt pindadelt – näiteks Vanemuise tänava ajutistest ruumidest – koonduda. Plaanis on kolmekorruseline hoone, kus on pidevas väljasõiduvalmiduses 11 masinat.

Siin- ja sealpool jõge

Tartu kahest päästemeeskonnast üks hakkab hoone valmides olema Ülejõel. Masinate arvu kasvatavad uues majas aga mitmesugused spetsmasinad, nagu näiteks korrapidaja auto, paakauto ja redelauto.Klaos kinnitas, et kindlasti jääb esialgu üks päästemeeskond Kalevi tänavale, et reageerimiskiirus oleks suurem.

Tartus kipub tipptunnil liiklus olema aeglane ja sellega tuleb päästemeeskondade paigutamisel arvestada. Klaos möönis aga, et Kalevi tänava asukoht, kust väljasõit on Aleksandri tänava kaudu, ei pruugi olla parim ja ka jõe paremkaldal kaalutakse uut asukohta.

Tema sõnul võiks üks meeskond olla ühel pool jõge ja teine teisel pool, samamoodi ka üks ühel pool raudteed ja teine teisel pool.

Kolmandat päästemeeskonda Klaos Tartusse siiski ette ei näe. Küll katab linna ka Tõrvandis asuv meeskond.

Annelinna päästedepoo ehitus peab algama tuleval aastal, ehitamist korraldab Riigi Kinnisvara AS. Riigi Kinnisvara pressiesindaja Madis Idnurm ütles, et maja projekteerib arhitektuuribüroo Siim & Põllumaa ja projekt peab valmima tuleva aasta juuniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles