Noor muusik asus plaadi loomiseks Tartu elama

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plaat

Jakob Juhkam, «T».
Plaat Jakob Juhkam, «T». Foto: Repro

Jakob Juhkam on noor andekas muusikalooja, kelle debüütplaadil on lugu «Dorpati katustel». Tema CD kannab nime «T», mis ajendab küsima, ega see ometi tähenda Tartut.

Pärast Tallinna muusikakeskkooli lõpetamist ei soovinud Jakob Juhkam, kes on praegu 20-aastane, kohe ülikooli edasi õppima minna.

«Tahtsin tegelda rohkem mitteklassikalise loominguga ja kuna plaadimõte oli aastaid olemas, tundus see hea võimalus aja maha võtmiseks ja plaadi teostamiseks,» märkis ta.

Tartu valis ta oma mõtte elluviimiseks seepärast, et tundis vajadust keskkonna täieliku vahetuse järele. «Tahtsin midagi Tallinna ja oma kodukoha Häädemeeste vahepealset. Tartuga olid mul varasemad kokkupuuted minimaalsed, aga isegi väheste käimiste järel jäi mulle sügav mulje.

Seega tundus see linn mu ideede jaoks täiuslik,» selgitas Jakob Juhkam. «Kahjuks olen praegu jälle tagasi Tallinnas.»

Tartu aga ei olnud vahepeal pelgalt tema elukoht. «Tartu roll plaadi tegemisel osutus palju suuremaks, kui oskasin arvata,» märkis ta. «Sain mitmeidki lugude ideid just sellest linnast ja selle õhustikust. Sestap on plaadi pealkiri «T», mis tähendab Tartut.»

Plaadi esitluskontsert on eeloleval laupäeval Genialistide klubis. Selle korraldab Jakob Juhkamit abistav sõber Henri Roosipõld.

«Jakob alustas kodus muusika salvestamist väga noorena ning aastate jooksul on tema looming teinud läbi suuri muutusi,» märkis Roosipõld. «Omamoodi elektroonilised katsetused ja proge, samuti akadeemilise muusikahariduse lisandumine on nüüdseks sulandunud mitmekülgseks maailmanägemise viisiks.»

Multiinstrumentalisti ja helilooja Jakob Juhkami ideoloogilised eeskujud muusikas on John Zorn, Frank Zappa ja Vaiko Eplik.

Plaat

Jakob Juhkam, «T».

Üheteistkümne muusikasalvestisega CD.

Plaadifirma Mortimer Snerd, 2012.

Esitlus Genialistide klubis laupäeval kell 23.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles