Ateena maja otsib uut peremeest

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärimees Rein Kilk ostis Ateena maja Tartu linnalt 2004. aasta sügisel ning tegi pikka aega tühjana seisnud hoones kapitaalremondi. Viima­sed kolm aastat on seda Kilgilt rentinud ettevõtja Olga Aasav, kuid kuna kulud on suured, otsib ta majale uut peremeest.
Ärimees Rein Kilk ostis Ateena maja Tartu linnalt 2004. aasta sügisel ning tegi pikka aega tühjana seisnud hoones kapitaalremondi. Viima­sed kolm aastat on seda Kilgilt rentinud ettevõtja Olga Aasav, kuid kuna kulud on suured, otsib ta majale uut peremeest. Foto: Sille Annuk

Kolm aastat Rein Kilgi käest Ateena maja rentinud ettevõtja Olga Aasav on otsustanud ajaloolise kinosaali majandamise lõpetada ning loodab hiljemalt jaanuariks leida uue huvilise, kes jätkaks seal kultuuriürituste korraldamist.
 

«Ma püüan seda maja käivitada kultuurikeskusena ja otsin võimalusi, et Ateena keskus jätkaks sellisena, nagu oli vanasti kultuurimaja. Ta peaks olema avatud, kuid eesmärk pole kasumit teenida, vaid see, et selline uhke maja täidaks oma funktsiooni,» selgitas Aasav, kelle sõnul on eraettevõtjal seda väga raske üksinda teha.

Otsuse majast loobuda tegi Aasav juba suvel ning esialgu oli plaan lõpetada tegevus septembris.
«Tahtsin tõesti ära anda, sest majal on suured kütte- ja elektrikulud. Augustis sai kolm aastat täis, masu on ammu läbi, aga ...» ütles Aasav ning tunnistas, et on pidanud kogu selle aja maja lahtihoidmiseks peale maksma. Jutt käib siiski vaid kinosaalist ning restoranist Volga ta loobuda ei plaani.   

Ööklubi vs. kultuur
«Millegipärast tahavad kõik ehitada, mitte rentida. Ja siis ongi nii, et ehitame aina juurde ja juurde, aga Tartu ei ole ju Pariis või London. Sellele saalile on Tallinnast järjekord ukse taga, kes tahaksid sinna ööklubi teha. Aga minu meelest tuleb sellist maja säilitada kultuurikeskusena, see on ainuke saal Eestis, millel on selline ajalugu,» ütles Aasav.

Aasavi mõtet toetas ka maja omanik Rein Kilk.
«Kui avada ööklubi, oleks mured murtud, aga praegu oleme seda jonnakalt hoidnud kultuurimajana käigus. Kaua seda jonni veel jätkub, ei oska öelda, aga ma loodan, et jätkub,» ütles Kilk ning tõdes, et ilma toetuseta kultuuri ei tee. «Küsimus ongi selles, kui palju teha kultuuri ja kui palju kommertsi. Kust leida see tasakaalupunkt?»

Uue haldaja leidmiseks on Aasav pakkunud maja nii Tartu ümber asuvatele omavalitsustele kui ka linnale, sealhulgas Tartu loomemajanduskeskusele, kelle hõlma all tegutseb mitmeid filmi- ja animatsioonikompaniisid.

Huvilised mõtlevad
Loomemajanduskeskuse juht Raul Oreškin ütles, et võttis alustuseks natukene mõtlemisaega.
«Loomulikult oleks meil põnev selles ettevõtmises kaasa lüüa, aga me peame arvestama, millist sisu me suudame sinna luua ja kas me suudaksime seda saali ära majandada.

Võimalik, et kui selline koostöö välja kujuneb, siis oleks jutt ainult osa pinna rendist,» rääkis Oreškin.
Eelkõige huvitaks loomemajanduskeskust Ateena maja katusekorrusel olev väike saal, mis sobiks hästi filmi- ja animatsioonistuudiote tegevuseks.

«See on ainult üks mõttekäik ja ma ei saa praegu öelda, et nii ka juhtub, aga see on olnud arutlusel,» nentis Oreškin ning kinnitas, et loomemajanduskeskus on nõus edaspidistes aruteludes kaasa lööma.

Tartu vallavanem Aivar Soop ei olnud eile veel valmis Aasavi pakkumist kommenteerima.
«Me ei ole selle üle veel mõelnud. Korra on see teema jutuks olnud, aga mingeid otsuseid ega mõtteid ei ole sealt edasi arenenud,» ütles Soop ja lisas, et ei taha sellel teemal ka teoretiseerida. «Kunagi ei tea, mis võib kümne, saja või tuhande aasta pärast juhtuda, aga praegu ei ole selle üle mõelnud.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles