Hobumaailma Ferrarid kogunevad Luunjasse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luunja ratsakeskuse juhtfiguur ja võistluste peakorraldaja Urmas Raag ning tema kuueaastane Saksamaal sündinud baieri tõugu täkk Lord Conte astuvad saabuval nädalavahetusel samuti üheskoos võistlustulle.
Luunja ratsakeskuse juhtfiguur ja võistluste peakorraldaja Urmas Raag ning tema kuueaastane Saksamaal sündinud baieri tõugu täkk Lord Conte astuvad saabuval nädalavahetusel samuti üheskoos võistlustulle. Foto: Sille Annuk

Tartumaale koguneb läbi aegade suurim hulk hobuseid. Nii noorhobused kui juba täiskasvanud hobused võistlevad Luunjas takistussõidus. Välja selgitatakse parimad nelja-, viie- ja kuueaastased hobused, Eesti ratsaspordiliidu suvise takistussõidu sarja võitja ning Luunja karika uus omanik.

«See polegi ainult võistlus, vaid rohkem väike festival,» selgitas Eesti ratsaspordiliidu peasekretär Siim Nõmmoja. Ta lisas ka, et üritusel on 30-aastane ajalugu ning pealtvaatajad näevad korraga nii Eesti tippu ratsasportlaste kui noor- ja põhiklassi hobuste seas.

Kohale on oodata üle 117 ratsutaja ja 190 võistlushobust üle Eesti. See on läbi aegade suurim arv hobuseid, kes kunagi Tartumaal ühelgi võistlusel osalenud.

«Võrrelda võistlushobust tavalise hobusega on nagu lihtsa auto võrdlemine Ferrariga. Igaüks ei oska Ferrariga sõita,» kirjeldas võistluste peakorraldaja Urmas Raag.

Noorhobuste tšempionaadi üks põhilisim eesmärk ratsasportlaste tippseltskonnas on parimatele noorloomadele silma peale panemine.

Peale vaadates ei saa öelda, kellest tuleb hea sporthobune, kuid katsevõistlusi korraldatakse igal aastal ning nii saab jälgida loomade arengut nelja-, viie- ja kuueaastasena.

Lisaks vaadatakse hobuste sugupuud ja päritolu ning kasvatajat, kes on teda seni treeninud. «Parim ei pruugi tippspordis läbi lüüa, sest see oleneb edasisest tegevusest, kuid kindlasti näeb ära, kellel on potentsiaali,» selgitas Siim Nõmmoja.

Reedel algaval noorhobuste tšempionaadil võtavad omavahel mõõtu nelja- kuni kuueaastased ponid ja hobused, kes selgitavad eri vanuseklasside parimad takistussõidus. Tšempionaadi 20 parimat pääsevad laupäeval ja pühapäeval peetavatesse finaalidesse.

Rahvusvaheliselt võtavad noorhobustena mõõtu veel kuni seitsmeaastased hobused, kuid Eestis on piiriks kuus aastat.

Laupäeval peetakse lisaks noorhobuste võistlusele ka Eesti ratsaspordiliidu suvise takistussõidu karikasarja finaal, kus selguvad suvehooaja parimad ratsanikud nii juunioride ja noorte vanuseklassis kui ka avatud klassis.

Pühapäeval kulmineerub võistlus traditsioonilise põhiklassi ehk täiskasvanud hobuste takistussõiduga Luunja Karikas, mille takistuste kõrgus on kuni 135 sentimeetrit.

Karika peale läheb takistusi ületama ka Raag ise, kuid ta ei osanud veel arvata, kas õnnestub autasu koju jätta, sest kohale tulevad Eesti tipud eesotsas Rein Pilli ja Tiit Kivisillaga, samuti tugevad konkurendid näiteks Lätist.

Kas teate?

Hobunädalavahetus
• Täna kell 10 ponide, viie- ja kuueaastaste hobuste esimene osavõistlus. Avatud klass.
• Laupäeval kell 9 ponide finaal, nelja-, viie- ja kuueaastaste osavõistlused. Eesti ratsaspordiliidu juunioride, noorte ja avatud klass.
• Pühapäeval kell 10 noorhobuste finaalid. Kell 13.45 Luunja Karikas.
• Üritustest osavõtt on pealtvaatajatele tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles