Raamatukogus kasvab saksa mets

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljapaneku koordineerija Tartus Linda Jahilo moondas kurjuse aardekirstu juures oma hääle üsna õõvastavaks.
Väljapaneku koordineerija Tartus Linda Jahilo moondas kurjuse aardekirstu juures oma hääle üsna õõvastavaks. Foto: Sille Annuk

Esmaspäeval üllatasid Tartu linnaraamatukogu peaukse eest möödujaid paari meetri kõrgused ning sama laiad ja pikad kastid. Nende raske sisu kanti neljandale korrusele saali, et monteerida
kokku metsapuud ja aardekirstud.

Viies suures kastis oli kokku üle kolme tonni näitusekraami. Kaalu annab kõige enam paks
vineer, millest koosnevad piltide ja tekstidega kirjatud okasja lehtpuud. Need jagavad teavet vendade Grimmide muinasjuttude kohta. Väljapanek «Muinasjutumaailmad » valmis Goethe Instituudis Münchenis ja seetõttu on tekstid saksa keeles. Samas keeles ilmus ju ka Jacob ja Wilhelm Grimmi muinasjutukogumik esimest korda 200 aastat tagasi. Just seda aastapäeva maailmaturneele läkitatud väljapanek tähistabki.

Tartus lisatud tõlked

Goethe Instituudi koostööpartneriteks Tartus on Saksa Kultuuri Instituut ja linnaraamatukogu. Siinset väljapanekuga seotud tegevust koordineerib raamatukogu avalikkussuhete juht Linda Jahilo, hariduselt saksa filoloog.

Ta juhtis eile näitust tutvustades tähelepanu muu hulgas sellele, et eestikeelsetele väikestele ja suurtele lugejatele on iga näitusepuu juurde lisatud tõlked. Ja muidugi aitavad rühmadena näitusele tulevaid kooli-ja lasteaialapsi giidid.

Puud on paigutatud mitme kaupa kõrvuti. Sääraseid metsatukki on seitse ja igaüks neist keskendub ühele olulisemale motiivile vendade Grimmide muinasjuttudest. Nii näiteks on väljapanekus kurjuse puud ja sealsamas kõrval võlukunsti puud. Jahilo selgitas, et kahesaja-aastaste ja tänapäevaste muinasjututegelaste vahele loovad silla aardekirstud.

Aardekirstudes seadmed

Kirstudesse on monteeritud interaktiivseid seadmeid, nii et väljapanekuga tutvuja saab panna käima väikesed ekraanid ja tekitada mitmesuguseid helisid.
Kurjuse aardekirstu juures võib igaüks oma hääle panna kõlama nõnda, nagu räägiks hirmus koll (samasugust häält teevad death-metal-bändide solistid).

Osa väljapanekust ei ole saali ära mahtunud ja seisab koridoris. Seal saavad näitusekülastajad
küsimustele vastates kinnistada oma teadmisi, mida nad kogusid «Muinasjutumaailmades ». Sealsamas on teadmistepäeval, 1. septembril ka näituse avamine.

Kas teate?

Interaktiivne näitus
• Tartu linnaraamatukogus
avatakse 1. septembril kell
12 interaktiivne näitus «Muinasjutumaailmad
».
• Väljapanek tähistab vendade
Grimmide muinasjutukogumiku
ilmumise 200. aastapäeva.
• Näitust saab vaadata 15. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles