Draamajuht püüab eesti näidendeid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draamajuht Urmas Lennuk tõmbas Emajõest spinninguga välja koti, milles oli Urmas Vadi näidend «Tagasi Eestisse».
Draamajuht Urmas Lennuk tõmbas Emajõest spinninguga välja koti, milles oli Urmas Vadi näidend «Tagasi Eestisse». Foto: Kristjan Teedema

Vanemuine alustas hooaega kalastusega Sadamateatri juures. Teatri juhtivate jõudude hulgas püüdis draamajuht Urmas Lennuk spinninguga kinni ühe näidendi. See oli küll väheke vettinud, aga see-eest eesti oma asi.

«Ma tõmbasin «Tagasi Eestisse» jõest välja selle pärast, et meie üheksast draama uuslavastusest on viis eesti asjad,» ütles Urmas Lennuk. «Nii et tuleb Eesti poole kreenis hooaeg. See on meeldiv. Elagu Eesti!»

Esimene uus eesti algupärane sõnalavastus, Urmas Vadi «Tagasi Eestisse», esietendub 27. oktoobril Vanemuise väikeses majas. See on Vadi sõnul pinev ja seiklusrikas lugu. Ainet kirjutamiseks on ta kogunud Eestis ja Austraalias, kus ta kohtus vanade eestlastega.

Punast veini ei joo

«Neile tähendab Eesti midagi sellist, et kui Konstantin Päts astuks kuskilt uksest sisse, siis oleks see täiesti tavapärane,» ütles Vadi. «Nad vihkasid kommuniste. Kui näiteks seltskonnas joodi valget ja punast veini, siis mitte ükski normaalne eestlane punast veini ei joonud, sest punane on kommunismi värv.»

Ta kohtus Austraalias ka noorte eeslastega, kes rääkisid talle hoopis teist laadi lugusid. Näiteks sellest, kuidas saab rannas telkida ja kuidas looduspargis ööbijal hommikuti koaalad limpsivad panni puhtaks.

Kõike seda ja palju muudki kajastab Vadi oma näidendis «Tagasi Eestisse», mille ta ise ka lavastab. Mängivad Rein Pakk, Raivo Adlas, Maarja Mitt, Marika Barabanštšikova ja Helena Merzin-Tamm.

Esimene esietendus

Eesti algupärandid on ka «Kartulirahvas» ja «Remondimees», mõlemad lavastab Urmas Lennuk. Mihkel Raua ülimalt menuka raamatu «Musta pori näkku» toob vaatajate ette Andres Noormets.

Varakevadel esietendub Sadamateatris «Üks asi», mille autor, lavastaja ja õige pealkirigi on veel teadmata. Samamoodi hämaralt kuulutas Vanemuine eelmise hooaja algul Uku Uusbergi autorilavastust «Karjäär», mis esietendus Sadamateatris tänavu varakevadel.

Uue hooaja täiesti esimene esietendus on aga juba eeloleval pühapäeval Sadamateatris – «Oblomov».

Oblomov näib puhhilik

Sadamateatris tuleb pühapäeval vaatajate ette draama «Oblomov». Lavastuse aluseks on vene kirjandusklassiku Ivan Gontšarovi romaan aastast 1859. Dramatiseeringu autor on Sven Karja, lavastaja Peeter Raudsepp ja kunstnik Silver Vahtre. Nimiosas on Rein Pakk.

Paku hinnangul on dramatiseering üsna raamatulähedane. Vanemuise draamajuhi Urmas Lennuki arvamuse kohaselt kujuneb lavastusse võrreldes romaaniga teatud nihe.

«Nii palju kui mina olen proove vaadanud, on selles Oblomovis, keda Rein mängib, midagi karupoeg­puh­hi­likku,» ütles draamajuht. «Samas on selles midagi venelastele ja meile kõigile ürgomast. Kohutavalt tahaks midagi teha, aga ühel hetkel tekivad vahele loomulikud vajadused, nagu söömine ja magamine, ja need segavad suurte asjadega lõpuni minekut.»

Rein Paku kõrval mängivad «Oblomovis» Raivo Ad­las, Liisa Pulk, Margus Jaa­novits, Külliki Saldre, Markus Luik ja Martin Kõiv ning Vanemuise uus näitleja Priit Strandberg, kes lõpetas kevadel lavakunstikooli.

Ivan Gontšarovi sünnist möödus tänavu 18. juunil 200 aastat. Vanemuise lavastus on Eesti teatri esimene kokkupuude Gontšarovi loominguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles