Külarahvas peab Kulbilohu krossirada ebaseaduslikuks

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võõrale paistab Vellaveres asuv Kulbilohu krossirada peremehekätt tunda saanud kohana, kus kolmapäevalgi kopamees raja ümber muldvalli tegi. Kohalike arvates on rada aga ebaseaduslikult korda tehtud.
Võõrale paistab Vellaveres asuv Kulbilohu krossirada peremehekätt tunda saanud kohana, kus kolmapäevalgi kopamees raja ümber muldvalli tegi. Kohalike arvates on rada aga ebaseaduslikult korda tehtud. Foto: Margus Ansu

Kulbilohu krossirajal kihutasid laupäeval taas üle pika aja ralliautod, pealtvaatajaid oli nagu murdu. Külarahva arvates on aga vana krossirada ebaseaduslikult ja jõuga võistluskorda seatud.


Juuli lõpus saatis poolsada inimest Konguta vallavalitsusele ja volikogule ning Tartu maavalitsusele avalduse, milles nad teatasid, et on Vellaveres asuvale Reino kinnistule motospordikeskuse rajamise vastu.

Avalduses seisab, et seal on krossiraja ehitus käinud ebaseaduslikult: Reino kinnistul on küll algatatud, kuid rahvaga läbi arutamata ja volikogus kinnitamata detailplaneering ning raja asfaltimine, kõrgete piirdeaedade ja muldvallide rajamine käis ehitusloata.

Vana krossirada
«Sellist asja tehes tuleb kõigepealt inimestega kokkulepe saavutada, aga seda pole,» selgitas krossirajast ligi 400 meetri kaugusel elav Raimo Raudik. «Rada on juba pea valmis, see tehti jõmlikult, jõuga, kõik paberid on korda ajamata. Omavalitsus on raja tegijatega väga seotud, inimesed on sellest volikogule teatanud, aga meiega ei arvestata.»

Kulbilohu krossirajaga Rei­no kinnistu kuulub Sandra Reinsalule, kellega Tartu Postimehel ei õnnestunud ühendust saada. Rajal toimetab Sand­ra Reinsalu isa Valdur Reinsalu firma OÜ Reinsalu Sport.


Omavalitsuse ja raja ehitajate seotuse all peavad külaelanikud silmas, et Konguta vallas ehitusjärelevalvet tegeva vallavanema Aivar Õuna poeg, Reinsalu spordiklubi rallimees Andri Õun, on Sandra Reinsalu elukaaslane.

«See kõik on pahatahtlike üles tõstetud teema, rajaga pole seal midagi pistmist, kiusu taga on eestlaslik kadedus,» ütles OÜ Reinsalu Sport juht Valdur Reinsalu. «Me pole seal midagi ehitanud, liigutasime ainult vanu muldkehasid ühest kohast teise ja parandasime asfalti.

Rada on erakrundil, detailplaneeringu koostamine käib täie hooga, sinna tuleb suur vabaajakeskus. Külas on krossirada 1954. aastast.»

Uskuda või mitte?
Konguta vallavanema Aivar Õuna sõnul pole midagi ebaseaduslikku tehtud.
«Hooneid pole sinna ehitatud. Teisaldatud on mulda, viidud ära vanu rehve, tehtud turvalisuse pärast piirdeaed, parandatud rada,» ütles ta. «Ma ei käi kinnistutel vaatamas, kui kopp mulda tõstab, käsitleme ehitamist ikka hoone tegemisena.»

Tegelikult tuleb ehitusjärelevalvet tegeval vallavanemal siiski koppadel silm peal hoida: Konguta valla kaevetööde eeskiri ütleb, et näiteks sügavamale kui 30 sentimeetrit kaevamiseks ning ka planeerimise käigus pinnase esialgse kõrguse muutmiseks tuleb võtta vallavalitsusest kaevetööde luba. Seda Kulbilohu krossiraja äärde aedu ja muldvalle rajades pole tehtud. Ka kolmapäeval tegi kopamees seal muldvalle.

Küsimus perekondliku seotuse ehk tema poja ja Reino kinnistu omaniku suhete kohta pahandas Aivar Õuna. «Selle kinnistu omanik ei ole mu hõimlane, mul pole ühtegi miniat,» vastas ta ärritunult.
Kulbilohu krossirajale on Eesti Autospordi Liit väljastanud 2015. aasta lõpuni kehtiva loa.

Konguta vald kooskõlastas MTÜ Rein­salu Sport taotluse Reino kinnistul tänavu 18. augustil ja 29. septembril Ole­rex Eesti meistrivõistluste 6. ja 7. rallikrossietapi korraldamiseks.

«Meile on öeldud, et rajal tuleb aastas neli võistlust,» märkis Raimo Raudik. «Elaksime selle üle, laupäeval peetud võistluse müra oli talutav, kartsime hullemat. Aga kas saame seda ikka uskuda, kui seni pole asju õigesti aetud?»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles