Tõukeratturid viisid laiali riigipirukat

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vooremaa pikad tõusud panid tõukerattasõitjad proovile. Esiplaanil Eesti Tõukerattaliidu juhatuse liige Ilo Suurmets, kes näitas õiget sõidutehnikat.
Vooremaa pikad tõusud panid tõukerattasõitjad proovile. Esiplaanil Eesti Tõukerattaliidu juhatuse liige Ilo Suurmets, kes näitas õiget sõidutehnikat. Foto: Merike Rekor

Jõgevamaal Tabivere vallas möödus riigi taasiseseisvumispäev sportlikult. Külast külla liikus tõukerattatuur, viies rahvale kostiks kringlit, mida nimetati sümboolselt ka riigipirukaks.

Tabivere kultuurimaja eest veeres 20. augusti keskpäeval rajale 21 ratast, sest just nii palju aastaid on möödas Eesti Vabariigi taasiseseisvumisest. Läbida tuli ligikaudu 50 kilomeetrit Vooremaa künklikku maastikku nii kruusa- kui ka asfaltteedel.

Valla suuremates külades võeti rattureid vastu soojalt ja südamlikult. Kõikjal pakuti süüa-juua ning ka riigipirukas läks kohapeal jagamisele.

Rattaid jäi puudugi

Juba mõne kilomeetri möödudes tundus esimest korda tõukeratast proovinud siinkirjutajale, kuid ka mitmele kaassõitjale, et sel moel rada läbida on vägagi raske. Iseäranis järsemad tõusud sundisid ratast käekõrval lükkama. Kilomeeter kilomeetri haaval paranes aga sõidutehnika ning 50 kilomeetri läbimine ei tundunudki enam võimatu.

Pikem peatus tehti Juula, Maarja-Magdaleena, Kaiavere, Elistvere ning Koogi külas. Peatuspaikades asusid väsinud ratturite asemel tõukama uued. Kuid rattad pidid ajutiselt loovutama ka need, kes veel polnud väsinud.

Teekonnal Juula külast Maarja-Magdaleenasse jätkus tõukerattaga sõita soovijaid rohkem kui rattaid, mistõttu osa pidi leppima tavaliste ratastega. «Iseäranis rõõmustav oli näha lapsi, kes kõik tahtsid kaasa sõita,» märkis samuti tuuril sõitnud Tabivere abivallavanem Riina Jääger.

Kümmekond inimest sõitsid otsast lõpuni läbi terve raja. Tagasi Tabiverre jõuti õhtul kella 18.30 paiku.

Tõukerattapisik levib

Sõitu tõukeratastega varustanud ning ka ise suurema osa distantsist kaasa sõitnud Kick-bike OÜ juht Ilo Suurmets kinnitas, et sellist tõukerattamatka varem Eestis korraldatud ei ole.

Ehkki tõukerattaid on võistlustel ja üritustel tutvustatud aastaid ning matku on korraldatud juba kümmekond aastat, kogub tõukerattasport visalt kandepinda. Seda enam tundis tõukerattaentusiast enda sõnul rõõmu MTÜ M.A.R.S.S. korraldatud üritusest ning heast seltskonnast.

Tänavu kevadel asutasid asjaarmastajad lõpuks Eesti Tõukerattaliidu ning spordiala on saamas tuult tiibadesse. Augusti alguses võistlesid tõukerattaliidu liikmed Saksamaal peetud MM-il.

Suurmets ise jäi seal napilt esikolmekümnest välja, kuid ta leiab, et asjaarmastaja kohta oli tulemus hea. «Esimese kahekümne sekka jõudmine eeldab professionaali tasemel treenimist,» lisas ta.

Sel hooajal on Suurmetsal plaanis inimesi tõukerattapisikuga nakatada Elva rattasõidul augusti lõpus ning Tartu rattamaratonil, kus soovijad saavad kaasa teha tõukeratastega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles