Kõne- ja neelamishäirega patsiendid said keskuse

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli kliinikumi kõne- ja neelamishäirete taastusravi keskuse juhataja Anne Uriko (paremal) ja logopeed Lagle Lehes näitavad näo- ja kaelapiirkonna lihaste talitluse mõõtmise ja treenimise aparaati.
Ülikooli kliinikumi kõne- ja neelamishäirete taastusravi keskuse juhataja Anne Uriko (paremal) ja logopeed Lagle Lehes näitavad näo- ja kaelapiirkonna lihaste talitluse mõõtmise ja treenimise aparaati. Foto: Kristjan Teedema

Tartlane Valeri Gerassi­­mov on üks neist, kes saab Tartu Ülikooli Kliinikumis sel suvel avatud kõne- ja neelamishäirete taastusravi keskuses mitmekülgset ravi ning püüab õppida uuesti rääkima.

Valeri Gerassimovi tabas peaajuinfarkt peaajuarterite tromboosi tõttu tänavu maikuus. Pärast seda ei suutnud ta ei kõnelda ega kaasinimeste kõnet mõista.

Kõne- ja neelamishäirete taastusravi keskuse juhataja Anne Uriko ütleb, et nüüd, mil karmist saatuselöögist on möödas mõni kuu, moodustab Valeri Gerassimov esimesi lauseid ning mõistab kõne konteksti.

Kõnelemise raske töö

Hiljuti tegeles Valeri Gerassimoviga logopeed Lagle Lehes, näidates talle lihtsaid pilte ja paludes nende järgi moodustada lauseid. Näiteks: «Ma tahan süüa!»

«Proovi uuesti! Keel alla. Ma tahan süüa. Ja nüüd algusest peale!» on logopeed patsiendiga järeleandmatu.

Valeri Gerassimov on suurtest hääldusraskustest hoolimata väga püüdlik ja kui sõnad ikka välja tulla ei taha, siis suudab ta enda üle isegi naerda.

Anne Uriko ütleb, et uue keskuse loomise mõte on selles, et arstid, logopeedid, fü­­sioterapeut ja kliiniline psühholoog oleksid kättesaadavad ühes paigas ja nii, et patsiendiga tegeldakse igakülgselt.

Juhul kui peale logopeedi vajatakse ka füsioterapeudi ja psühholoogi abi või arsti konsultatsiooni, siis nende juurde pääsemiseks ei ole vaja end enam uuesti registreerida ega pikki kuid uues ravijärjekorras oodata.

«Erialadevaheline meeskonnatöö on kvaliteetse taastusravi vältimatu osa,» rõhutab Anne Uriko ja kinnitab, et nende keskus teeb koostööd Tartu Ülikooli Kliinikumi kõikide kliinikutega.

Erikoolitusega spetsialistid

Anne Uriko ise on Ameerika Ühendriikides erikoolituse saanud logopeed, kes on spetsialiseerunud neelamishäirete ravile.

Tal on kabinetis terves Baltikumis veel üsna ainulaadne aparaat VitalStim, mis annab täpse tagasiside neelamisprotseduuri kohta. Samuti aitab see aparaat neelamistehnikat väikeste impulssidega mõjutada ning vajaduse korral treenida õigeid näo- ja kaelapiirkonna lihaseid.

Augusti lõpus seisab Anne Urikol ees uus koolitus Soomes, kuhu ta sõidab koos füsioterapeut Triin Kalduriga, et õppida näonärvi halvatuse taastusravi neid võtteid, mis nõuavad nii logopeedi kui füsioterapeudi tööd korraga.

Tänu uuele kõne- ja neelamishäirete keskusele saavad kõrgtasemel spetsialistidelt abi mitte enam üksi statsionaaris viibivad patsiendid, vaid needki, kes ööpäev läbi taastusravi enam ei vaja, kes on ise liikumisvõimelised ning tulevad vastuvõtule kodust.

Keskuses tegeldakse ka tõeliselt keerukate juhtumitega, mis on põhjustatud raskest haigestumisest, kas insuldist või tõsistest pea- ja kaelapiirkonna traumadest.

Meeskond on akadeemiliselt kõrgetasemeline, keskuses töötab doktorikraadiga arst Aet Lukmann ning seal on kolm doktorantuuris õppivat spetsialisti, kellest Liisi Kööts-Ausmees kaitseb filosoofiadoktori kraadi psühholoogia alal 30. augustil.

Kas teate?

Kõne- ja neelamis-häirete keskus
• Pakub abi kõne-, hääle- ja neelamishäirete ning näonärvi halvatuse korral.
• Keskuses töötavad logopeedid Anne Uriko ja Lagle Lehes, füsioterapeut Triin Kaldur, kliiniline psühholoog Liisi Kööts-Ausmees ning arstid Aet Lukmann ja Jana Intšite.
• Vastuvõtt Tartus Riia 167,
III korrus, kabinet C 330. Vastuvõtule kirjapanek
tel 731 9100, vajalik perearsti või eriarsti saatekiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles