Filme täiendas tähesadu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmifestival tARTuFF.
Filmifestival tARTuFF. Foto: Ahto Sooaru

Seitsmes armastusfilmide festival tARTuFF on möödanik. Vihma ja külma trotsides näidati Raekoja platsil ja Athena keskuses ühtekokku 26 filmi, mida käis vaatamas ligi 18 200 huvilist.

Publik valis oma lemmikuks prantsuskeelse Kanada linateose «Café de Flore», mille režissöör Jean-Marc Vallée saab festivali korraldajatelt ja Tartu linnalt Mati Karmini pronkskuju «Suudlevad tudengid».

tARTuFFi projektijuhi Agnes Nurme sõnul teenisid publikult väga head hinded ka filmid «Kuutõusu kuningriik» ja «Ihukaitsja», dokumentaalfilmide programmist sai kõige parema tulemuse Valeria Andersoni filmide retrospektiiv.

Armastus ja langevad tähed

Populaarseimaks filmiks oli festivali avanud Soome draama «Vuosaari», mida vaatas raeplatsil üle 3000 inimese.

tARTuFF näitas, et armastust on igasugust – surematud Whit­ney Hustoni hitid, Tarantino kirjutatud stsenaariumiga «Sündinud tapjaks» või muinasjutulistest kaadritest koosnev Wes Andersoni «Kuutõusu kuningriik».  
«Linna südames langevate tähtede all seda vaadates lihtsalt tekib mingi lisadimensioon või -elamus sellele kõigele juurde. Kord aastas polegi see enam ajalooline Raekoja plats vaid hoopis tARTuFFi plats,» lausus Nurme.

Võim vabatahtlike käes

«tARTuFF ei ole lihtsalt filmifestival, see on midagi suuremat, mis seob ümber filmide ka muusikat, kirjandust ja mõtlikke arutelusid. Kõike seda soe kohvitass näpus Pauligi telgis endasse ammutades saabki aru, mis tARTuFF on,» rääkis Nurme.

Nurme tõdes, et tARTuFFi meeskonnas on tegelik võim hoopis festivali vabatahtlike käes, keda on kaks korda rohkem kui festivali ametliku korraldusmeeskonna liikmeid.

«Just lahked naeratused ja abivalmis silmad on need, mis sellele festivalile lõpliku lihvi ja emotsiooni annavad,» rääkis Nurme. «Usun, et festivali kvaliteeti või meeleolu peegeldabki just inimeste huvi selles vabatahtlikuna kaasa lüüa. Teen austusest nende kõigi ees kniksu ning tänan, et tARTuFFil pole mitte kunagi olnud priide abikäte leidmisega muresid.»

tARTuFF arvudes
• Festivali külastas kuue päeva jooksul ligi 18 200 inimest.
•    Publik valis parimaks Kanada filmi «Café de Flore».
•    Populaarseim oli Soome film «Vuosaari», mida vaatas üle 3000 inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles