MTA paljastas veokitega varustatud salakütuse ja -sigaretihoidla

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu maakonnas asuv betoonhoidla, kust leiti 1400 liitrit salakütust.
Tartu maakonnas asuv betoonhoidla, kust leiti 1400 liitrit salakütust. Foto: Maksu- ja tolliamet.

Läinud nädalal leidsid maksu- ja tolliameti (MTA) töötajad Tartu maakonnas asuvast betoonhoidlast 1400 liitrit veokipaakides Eestisse toodud kütust ja üle 30 000 salasigareti.

Ametnikud avastasid betoonhoidla kontrollimisel kaks Venemaa numbrimärkidega veokit, millest toimus aktsiisivaba kütuse väljapumpamine. Kütust pumbati betoonhoidlas olevasse mahutisse. Samuti leiti kütusepumbad ja tankimispüstolid ning 1400 liitrit kütust. Pumpamist organiseerinud inimese sõiduautost avastati 31 720 Venemaa maksumärkidega sigaretti.

Lõuna maksu- ja tollikeskuse liikuvkontrollitalituse juhataja Are Männiste sõnul tohib aktsiisivabalt sisse veetud kütust kasutada ainult selles sõidukis, millega kütus sisse veeti. «Kütust ei tohi sõidukist välja võtta, välja arvatud sõiduki remondi ajaks, samuti ei tohi kütust tasu eest ega tasuta üle anda,» lisas Männiste. «Aktsiisivabastust ei kohaldata, kui kütust veetakse sisse kaubanduslikul eesmärgil nagu see antud juhtumi puhul oli,» kinnitas Männiste.

Kui MTA avastab aktsiisivabastust kuritarvitanud ettevõtja, siis alustatakse tema suhtes menetlus, mille tulemusena võidakse ettevõtjale kohaldada rahalisi karistusi koos kauba konfiskeerimisega.

Transpordiettevõtete kontrollimine sisemaal on osa MTA tegevusest kütuseturu korrastamisel. 2011. aasta aprillis kütusemüügile kehtima hakanud tagatiste süsteemi tulemusel on vedelkütuse müüjad sel aastal deklareerinud 91,6 miljonit eurot enam käibemaksu kui sama perioodi jooksul aasta varem, samuti aitas see kaasa kütuseturul tegutsenud riiulifirmade probleemi lahendamisele. Käesoleva aasta juunis piiril tõhustatud kontrolli tulemusena on praktiliselt kadunud ka ebaseaduslikult riiki kütust toonud sõiduautod.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles