Jahe suvi annab kurgipõllul tunda

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Maaülikoolis tudeeriv Kaire Kauts tõmbab üle päeva ilusad kollased kummikindad kätte ja korjab Suure-Rakke külas viis tundi OÜ Tamo Põld kurgipõllul torkivat saaki.
Eesti Maaülikoolis tudeeriv Kaire Kauts tõmbab üle päeva ilusad kollased kummikindad kätte ja korjab Suure-Rakke külas viis tundi OÜ Tamo Põld kurgipõllul torkivat saaki. Foto: Margus Ansu

Salvestil on teine pool kurgiplaanist veel täita.

Virkade perenaiste keldrites täituvad riiulid tasapisi talvevarudega. Kurgikasvatajad ja nende abilised küürutavad aga ikka põldudel ning korjavad seal hoolega kokku kõik, mis on kõleda ilma kiuste siiski kurgiks kasvanud.

Üle päeva koguneb Rannu vallas Suure-Rakke külas köögivilja kasvatava OÜ Tamo Põld poolehektarisele 7000 taimega kurgipõllule kümmekond inimest. Nende hulgas on ka Eesti Maaülikoolis põllumajandussaaduste tootmist ja turustamist õppiv Kaire Kauts ning perefirma Tamo Põld kõik see mees ehk pereisa Tarmo Tuvikene, metsameheks õppinud vanem poeg Tenny ja sügisest maaülikoolis aiandust tudeeriv noorem poeg Taavi Tuvikene.

Kurgipõllul teooriat praktikaga ühendav Kaire Kauts oli pärast mitmetunnist küürutamist ikka krapsakas ja rõõmus ning lasi kätel kiiresti käia. Ligi sajameetrise kurgivao koristamiseks kulub korjajal oma tund, tööd tehakse põllul hommikust lõunani ehk oma viis tundi.

Ei hea ega halb saak
«Kurgikasvatus on meil hobi,» naeris ämbritega korjajate ja traktori vahet saalinud OÜ Tamo Põld juht Tenny Tuvikene. «Kurgiga on palju jama. Kõige hullem on korjamine, sest seda tuleb muudkui uuesti ja uuesti teha.

Maal pole korjajate leidmine kah kerge: kellel on oma töö, kellel selg haige.»
Praegu saavad Tuvikesed korraliku kastmissüsteemiga põllult ühe korjamisega laias laastus tonni kurki.

«Ega see saak nüüd kehva küll ole, pigem keskmine,» märkis pereisa Tarmo Tuvikene selga sirutades.

«Kurk tahab kasvamiseks sooja, aga seda pole tänavu suvel ju eriti olnud. Suurt kurki sel aastal põllult ei tulegi, sest korjajad jõuavad enne kohale, kui kurk selle jahedaga suureks kasvab.»
Tamo Põld müüb oma kurgid Salvestile, tänavu on leping tehtud 15 tonni peale. Kasvataja saab kurgikilost 40 senti, hinna üle Tuvikesed ei nurise. «Kui on ikka palju kurki käes, siis on väga oluline, et keegi selle ka ära ostaks,» ütles Tarmo Tuvikene.

Tuvikeste perefirma hakkas kurke korjama juuli keskel, eelmise nädala lõpus oli müüdud 11 tonni, millest oma kaheksa tonni oli kõige hinnatum ilus väike kurk.

Ilm teeb korrektiivid
Tamo Põllul tulevad kurgilepingu tonnid pereisa hinnangul kindlasti täis ja paistab, et plaani saab isegi ületada.

Põllul kasvanut purki pistev Salvest tahab tänavu kokku osta oma poolesajalt kasvatajalt ligi 1000 tonni kurki. «Aga pole kindel, et saame nii palju kurki, kui soovime,» ütles Salvesti juhatuse liige Priit Karp.

Soojematest maadest ettevõte kurki osta ei kavatse. «Eesti kurgi vastu mujal kasvanu ikka ei saa,» selgitas Priit Karp. «Kui ilm soojemaks ei lähe, siis kurk lihtsalt ei kasva ning peame plaane korrigeerima.»

Salvest teeb kurke sisse juuli keskpaigast ja nüüd on ettevõttel pool plaanitud kogusest marineeritud-hapendatud-soolatud. Järgmisel aastal tahab ettevõte teha rohkem koostööd suurte kurgikasvatajatega, kes müüksid vähemalt kümme tonni kurki. Praegu on Salvestil suuri kurgikasvatajaid laias laastus kolmandik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles