Tartumaal kohtusid kolmikuid kasvatavad pered

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmikute pered kokkusaamisel.
Kolmikute pered kokkusaamisel. Foto: Erakogu

Laupäeval kohtus Tartumaal Saadjärve ääres kaheksa peret, kus kasvamas väikesed kolmikud. Jagati kogemusi, peeti piknikku ning arutleti, mida oleks vaja muuta õigusaktides, et tagada perede toimetulek. Ühiselt otsustati saata mõtted ja ettepanekud sotsiaalministeeriumile ning kohalikele omavalitsustele.

«Usun, et mitte keegi ei suuda kolmikutega toimetulekut päris täpselt ette kujutada, enne kui ollakse ise fakti ees, et ühe asemel tuleb üles kasvatada hoopis kolm last,» ütles maikuus aastaseks saanud kolmikute isa Madis Laan.

Inimesel pole kolme kätt või rinda, et saaks korraga sööta, mähkida või sülle võtta kolm sama vana ja samade vajadustega imikut. Paraku peab haiglast koju saanud naine selle kõigega üksi toime tulema, sest kehtivad õigusaktid võimaldavad lapsehoolduspuhkusele jääda vaid ühel vanemal, olenemata sellest, kas korraga sünnib üks, kaks või kolm last.

«On kahetsusväärne, et riigikogu ja valitsus, kes sõnades rõhutavad pidevalt laste olulisust, pole siiani midagi reaalselt teinud kolmikutega perede toetamiseks,» sõnas üheksakuuste kolmikute isa Kaido Sirk.

Ta lisas, et kokkutulnud peredel oli olukorra parandamiseks kolm ettepanekut: luua täiendav sünnitoetus, võimaldada mõlemale vanemale lapsehoolduspuhkust ning vajaduse korral toetada abilisega.

«Pöördume ettepanekutega just sotsiaalministri poole, sest kohalikud omavalitsused on võimalustelt väga ebavõrdsed: Tallinn toetab kolmikute sündi 6391 euroga ning Tartu 1917 euroga, kuid väiksed vallad ei jõua toetusi maksta,» ütles Sirk.

Kohalikelt omavalitsustelt loodavad kolmikute vanemad eelkõige õigel ajal lastesõimekohti, et ise tööturule naasta, sest kolmikute kõrvalt pole võimalik vanemahüvitisest säästa ning kolme lapse erahoid ei ole enamikule jõukohane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles