Purunenud elektriliin tappis Tartumaal kaks hobust

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrilöögist surnud tõumärad Labelle ja Thalia.
Elektrilöögist surnud tõumärad Labelle ja Thalia. Foto: Martin Pau

Neljapäeva hommikul oli Tartumaal Tartu vallas Pärna ratsatalus keskpingeliini avarii. Masti otsast alla kukkunud kaabel langes kaela kahele kaheaastasele tõumärale, tappes mõlemad ilmselt silmapilkselt.

Pärna talu peremehe Hillar Kaldi sõnul on see viimase aasta jooksul juba kolmas kord, kui sama liin samast kohast puruneb. Mullu augustis kaasnes avariiga tulekahju, maha kukkunud õhukaabel süütas kõrrepõllu.

Hillar Kaldi sõnul on õnnetuse otsene kahju 8000-10 000 eurot.

Kahe noore mära korjuse juurde karjamaale jõudes jäi Tartu valla Pärna talu ratsatreener Gea Kiudorf seisma, kükitas maha ja peitis näo kätesse.

«Mu enda kaks hobust, mära ja varss, olid ka siin karjas,» rääkis Kiudorf veidi aega hiljem, olles end kogunud. «Kui õnnetusest kuulsin, sain šoki. Esimene mõte oli, et need olidki minu hobused. Kokkuvõttes on loomulikult kahju igast loomast, käin siin koplis ju iga päev.»

Kaheaastaste märade omanik, Pärna talu peremees Hillar Kald oli vähem kui kaks tundi pärast õnnetust väliselt rahulik, kuid ei varjanud nördimust, et keskpingeliini paljasjuhe, millest saadud elektrilöök hobused korraga surmas, purunes samast kohast juba kolmandat korda viimase aasta jooksul.

«Esimene kord oli mullu augustis pärast viljakoristust. Siis läks veel kõrrepõld põlema,» meenutas Kald. «Teine kord oli tänavu mais, külviajal. Mõlemal korral oli väga ilus ilm ja peaaegu tuulevaikus.»

Jälle süüdi linnud

Õnnetus juhtus eile hommikul poole kümne ja kümne vahel. Kohal käinud Elektrilevi esindajate jutust sai Hillar Kald aru, et keskpingeliini keskmise isolaatori purunemises ning juhtme allakukkumises olid süüdi linnud. Betoonist elektriposti all tahmunud isolaatorikildude vahel lebas surnud kuldnokk.

«Nad seletasid, et lühise tekkimiseks piisab, kui selline lind möödub juhtmest kümne sentimeetri kauguselt,» vahendas Kald.

Kald hindas umbkaudseks otseseks kahjuks 8000 kuni 10 000 eurot. Tori mära Labelle ja eesti tõugu Thalia olid parajasti jõudmas ikka, kus algab noorhobuste koolitamine. Kolme aasta pärast oleks selliste võistlus- ja suguhobuste tõenäoline hind Kaldi sõnul juba kaks korda kõrgem.

Umbes 250 eurot lisakulu toob korjuste äravedu Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehasesse. Peremehele oli kergenduseks, et just eile Tartumaa ringil olnud tehase veokisse mahutati ära ka tema loomad, sest järgmist ringi tulnuks oodata mitu päeva.

Muretsema pani Kaldi aga fakt, et eile pärastlõunaks parandas Elektrilevi purunenud juhtme samamoodi kui kahel varasemal korral. Kald nägi põhjust kahelda firma väites, et kolm avariid täpselt samas kohas on lihtsalt juhus.

«Peab mõtlema, kas praegu sinna karjamaale loomi üldse lasta või tõsta elektrikarjus nii, et nad ei pääse liini lähedale,» arutles Kald.

Kolm riket, kaks põhjust

Elektrilevi kinnitas Tartu Postimehele, et kolm liiniriket pole omavahel seotud. Tegu olevat tõesti juhuse, asjaolude kahetsusväärse kokkulangemisega.

«Käesoleva aasta esimese rikke põhjus oli defektne isolaator, mis vahetati välja. Praeguse rikke põhjus oli lindude tekitatud lühis,» teatas Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist Kaarel Kutti. «Samal liinil eelmise aasta augustis tekkinud rikke põhjuseks oli samuti lindude tekitatud lühis.»

Kutti pareeris küsimuse elektrimeeste võimalikust varasemast praagist väitega, et rikkeid kõrvaldavad spetsialistid parima tehnikaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles