Setude uus ülemsootska peab kodulinnaks Tartut

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Leima
Aarne Leima Foto: Raimu Hanson

Värska oli laupäeval Setomaa Kuningriigi päralt. Tavakohaselt käisid laululaval, selle ees ja kõrval setu pillimeeste, tantsijate ja leelotajate, küpsetajate, näputöö tegijate ja jõumeeste, õllemeistrite ja kan-gema kraami tegijate võistlused.

Ülemsootskaks valis kuningriigi päevale kokku sõitnud rahvas Aarne Leima. Varem ei ole ta selles auväärses ametis olnud.

Setude kuninga Peko uus maapealne asemik Aarne Leima on pärast Misso kooli lõpetanud Tartu 5. keskkooli, kus tema tulevane abikaasa Anneli oli klassiõde. Leima perel on maavaldus Haaslaval, kuid töö viis elama Sakku. «Elades küll Sakus, peame kodulinnaks ikkagi Tartut,» ütles Aarne Leima.
Umbes aasta on pereisa olnud Setumaa ettevõtlusnõustaja ja Luhamaa külaseltsi juhatuse liige. Ta on sidunud oma elu üha enam Lõuna-Eestiga.

«Plaan on liikuda Sakust Tartusse, nii et korter oleks Tartus ja talu Luhamaal,» ütles Aarne Leima. «Mul on end Saku ja Luhamaa vahel jagada väga raske, aga Tartu ei ole Setomaast nii kaugel. Minu põhielukoht on vähemalt peale ülemsootskaks valimist Luhamaal, abikaasa soov on tulla kodulinna tagasi.»

Anneli Leima on muusikaõpetaja. Peres on kaks poega, mõlemad on sündinud Tartus. Laurits õpib Tartu Ülikooli magistrantuuris ajakirjandust, noorem poeg Matis, kes valiti läinud reedel noorsootskaks, tuleb sügisel Tartusse ajalugu õppima. Mõlemad mängivad ansamblis Kiiora ja noorem ka Zetodes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles