Ema armastus ja hea toit aitavad kaua elada

Katre Tatrik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jelena Ant­ropova
Jelena Ant­ropova Foto: SCANPIX

Teisipäeval pidas tartlanna Jelena Ant­ropova  Supilinnas oma saja esimest sünnipäeva. Külla oli tulnud tütretütar oma tütrega Venemaalt Voroneži lähistelt Lipetskist.

Sünnipäevaks ootas Ant­ro­pova külla ka preestrit. Tema kaks tütart, kes ema eest hoolitsevad, rääkisid, et nende ema armastas väga kirikus käia, aga nüüd on jalad selleks liiga nõrgad. Viimati käis ta pühakojas sajandal sünnipäeval. Siis süütas kogudus tema auks küünlad ja laulis.

Nüüd laulab emaga vanaslaavi keeles igal hommikul ja õhtul tema 70-aastane tütar Sofi Studenikina. Jelena Antro­pova õppis vanausuliste laulud ära juba lapsena. Tema isa ja vanaisa olid preestrid.
Tütred räägivad, et ema elu polnud kerge, kuna ta tegi palju tööd – kasvatas ja müüs aiasaadusi – ja ka vanausuliste reeglitest tuli rangelt kinni pidada. Veel nüüdki ei tõsta Ant­ropova hommikuti teetassi enne, kui palve loetud.

Tütred usuvad, et ema pikaealisuse saladus peitub puhtas toidus, mis tema organismi tugevaks tegi, ja emaarmastuses. Jelena ema oli väga hea südamega inimene, nagu Jelena isegi. Tänini tänab ta tütreid iga pisemagi asja eest ja tunneb siirast huvi, kuidas väimehel läheb. Jelena ise enam ei näe, aga kuulmine ja huvi maailma vastu on püsinud.

Jelena Antropova veedab palju aega ka lapsepõlve meenutades. Räpina kandis kasvanud Jelenal oli kaks õde ja kolm venda. Vennad jäid sõjas kadunuks. Jelena kaksikõde elas aga kaua, lahkudes tosin aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles