Peremajad ootavad hoolsamat ehitajat

Elina Randoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba nädalaid ei ole Käopesa lastekodu kõrval poolikutel müüridel tööd tehtud.
Juba nädalaid ei ole Käopesa lastekodu kõrval poolikutel müüridel tööd tehtud. Foto: Sille Annuk

Käopesa lastekodu kõrval seisvate vastehitatud müüride vahel lokkab kõrge rohi, sest tööd pole seal tehtud juba nädalaid. Naabrid muretsevad, sest lastele on see ligitõmbav, kuid ohtlik mängupaik.

Kevadel algas platsil Käopesa peremajade ehitus, novembri lõpuks pidid hooned valmis olema. Lastekodu juhataja Tiiu Reek rääkis, et ehitus seiskus millalgi juunis, mehed pakkisid asjad kokku ja lahkusid. Nüüd tundub sedamoodi, et laste kauaoodatud majade valmimise aeg jääb mägede taha.

Sotsiaalministeeriumi korraldatud riigihanke peremajade ehituseks võitis OÜ Facio Ehitus koos OÜ Riito Ehitusega, kuid lepingutingimuste rikkumise, tähtaegade möödumise ja puuduste kõrvaldamata jätmise tõttu katkestas ministeerium lepingu.

Küsitav taust

Firmadele on etteheiteid terve rodu: ehitustöid ei tehtud projektile vastavalt, eirati sotsiaalministeeriumi ja omaniku järelevalvet teostava ettevõtte juhiseid ja nõudmisi, ehitati aeglaselt ning seetõttu võis ka eeldada, et töö ei lõpe tähtajaks.

Facio on mujalgi töödega ummikusse jooksnud. Pooleli on näiteks koolimaja ja õpilaskodude remont Vaekülas ning ehitustööd Olustvere maamajanduskoolis. Lepingu lõpetas nendega ka Saarde vallavalitsus, kui torustike paigaldamine kuidagi ei sujunud.

Selliseid näiteid on lähiaastatest mitmeid, kuid sotsiaalministeeriumi finants- ja varahalduse osakonna haldus- ja ehitusjuhi Raoul Alliksaare sõnul oli nende pakutud hind siiski madalaim.
Riigihangete seadus lubab pakkumist eirata ainult objektiivsetel asjaoludel, nagu maksuvõlad, pankrot, kriminaal- või väärteokaristus.

2010. aastal asutatud Riito Ehitus tegutseb küll eraldi ja on seni hea mainega firma, kuid selle juhatuse kaheksast liikmest kuus on ka Facio Ehituse juhatuses.

Facio Ehituse ehitusdirektor Toomas Kaaret ütles, et neile ei ole lepingu lõpetamist arusaadavalt põhjendatud ning ministeeriumi käitumine ei olnud nende arvates õiglane.
Tema sõnul pole tehtud veel ühtegi otsust selle kohta, kuidas firma edasi käitub. «Läbirääkimised on pooleli, jutuajamised käivad alles,» sõnas Kaaret.

Uus hange tulemas

Ministeerium on aga oma otsused juba teinud ja edasi liikunud. Alliksaar ütles, et uus hange on kohe valmis ning kuulutatakse välja nädala jooksul. Ehituse jätkumist on seega oodata alles septembri lõpus või oktoobris.

Projekti järgi peaks Jaama tänavale üksteise kõrvale ehitatama kolm peremaja ning neist igaühes alustab peresarnast elu kaheksa asenduskodu last.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles