Tüli koolimaja pärast ajas Põlva linna ja valla ühinemise untsu

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Põlva linnale..
Vaade Põlva linnale.. Foto: www.polva.ee.

Ehkki nii Põlva linna- kui vallavolikogu on kahe omavalitsuse ühinemise juba heaks kiitnud, jääb ühteheitmine sel aastal siiski ära. Põhjuseks valla kavandatav uus algkoolimaja, mille ehitamist peab vald hädavajalikuks, linn aga ebamõistlikuks.


Neljapäeval kohtusid mõlema omavalitsuse volikogude loodud ühinemiskomosjonid ning kuulati ära töörühmade aruandeid piirkonna koolivõrgu, sotsiaalvaldkonna ja linna-valla eelarvete analüüsidest.



Järgnesid läbirääkimised, kus komisjonid jäid erinevatele seisukohtadele. Seepeale otsustati, et valla ja linna ühinemine sügisesteks kohalike volikogude valimisteks ei ole enam võimalik.



Tüli põhjuseks on haridusküsimused, tunnistas Põlva vallavolikogu esimees Jaak Hinrikus. Täpsemalt see, et vald soovib rajada Põlvasse praeguse lasteaia kõrvale algkooli. Põlva linnavalitsus seda aga ei soovi, leides, et praegu töötavates üldhariduskoolides jagub lastele ruumi piisavalt.



Olgu kuidas on, hoonestatava ala detailplaneering on Põlva linnavalitsuses menetlemisjärgus ning vald oma soovis kindel.



Koolimaja on Hinrikuse sõnul vaja selleks, et valla 1.-4. klassi õpilased õppima mahuksid ning saaksid seda teha kaasaegsetes tingimustes. Hea meelega pakuks ta paremaid tingimusi ka Põlva ühisgümnaasiumi algklassidele, sest kokku loob koolimaja ehitus ruumid 12 klassikomplektile ja 280 lapsele.



Praeguseks on vallal olemas ka kinnitus, et koolimaja leiab rahastamist kohaliku omavalitsuse investeeringutoetuste (KOIT) programmist. Hoone maksumuseks on kavandatud umbes 40 miljonit krooni. Projekti täitmiseks on vaja ka omafinantseeringut summas umbes kaheksa miljonit krooni.



Just see on aga summa, mille väljakäimist teine ühinemisootuses osapool tarvilikuks ei pea. «Praegusel ajamomendil ei saa leppida täiendavate kohustuste juurdevõtmisega,» leidis Põlva linnapea Tarmo Tamm.



Tema sõnul võiks laenatava kaheksa miljoni krooni eest remontida ning kaasajastada kõik praegu Põlvas tegutsevad koolid. Liiatigi on Põlva linna koolides kohti piisavalt, rääkis ta.



Pealegi kujuneks uue kooli haldamiskuluks umbes kolm miljonit krooni aastas, mis teeb meeri sõnul kogu ettevõtmise liiga kalliks. «Kui selline summa praegu välja käia, lööb see pikaks ajaks investeeringud lukku,» selgitas Tamm.



Kuna osapooled kooli küsimuses omavahel kokkuleppele ei jõudnudki, otsustati ühinemisprotsess praegu külmutada.



Et valla ja linna ühinemine sügisesteks kohalikeks valimisteks ei ole enam võimalik, tegi komisjon vallavolikogule ettepaneku mitte korraldada vallas elanike küsitlust ühinemise kohta ja samuti tunnistada kehtetuks volikogu vastav otsus. Vallavolikogu arutab ettepanekut 19. märtsil.



Põlva vald ja linn alustasid ühinemisläbirääkimisi tänavu veebruaris, mil vallavolikogu edastas linnale kirjaliku ettepaneku ühinemisläbirääkimiste alustamiseks.



Vaatamata ühinemisprotsessi seiskumisele praegu otsustasid komisjonid läbirääkimisi siiski tulevikus jätkata, soovides ühinemine lõpuni viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles