Tartu kunstimuuseum näitab Wiiralti harvanähtud töid

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel kolmapäeval kell 17 avab Tartu kunstimuuseum Eduard Wiiralti teoste näituse nimega «Suplejad».

Muuseumi teatel haakub värske näitus poolteist nädalat tagasi avatud esimese korruse maalinäitusega «Luxe, Calme et Volupté. Suplejate motiiv Eesti kunstis 1920-1945».

Wiiralti erinevates tehnikates graafilisi lehti ja joonistusi jõuab publiku ette kokku paarkümmend. Teiste seas leidub kunsttööstuskooli aegseid juugendlik-sümbolistlikke katsetusi, kunstikool «Pallases» tehtud gravüüre, Pariisi pahelist elu kajastavaid oforte ja sõjaaegseid «Virvega» samal ajal loodud joonistusi.

Vaatajatele peaks tuntud teoste nagu näiteks piibliaineline, omal ajal suurt skandaali tekitanud  «Susanna» (1925) kõrval erilist huvi pakkuma Eesti Kunstimuuseumile kuuluvad Wiiralti joonistused, mida saab näha märksa harvem.

Nende parimaks näiteks on  küüniline, ilmaelu pahesid demonstreeriv «Naine mere ääres» (1922).

Näituse on koostanud Tõnis Tatar, kujundanud Reet Mark ning Reet Pulk-Piatkowska. Väljapanek muuseumi kunstikabinetis jääb avatuks 12. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles