Doonor täidab ankeedi arvutis

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et vereanalüüsi põhjal pole võimalik kõiki haigusi kindlaks teha, peab iga doonor täitma ankeedi, kus esitatakse küsimusi tema tervise ja eluviiside kohta. Nüüd on neid vastuseid võimalik sisestada elektrooniliselt.
Et vereanalüüsi põhjal pole võimalik kõiki haigusi kindlaks teha, peab iga doonor täitma ankeedi, kus esitatakse küsimusi tema tervise ja eluviiside kohta. Nüüd on neid vastuseid võimalik sisestada elektrooniliselt. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikooli Kliinikumis saavad doonorid vereloovutamise eel küsitluslehe täita elektrooniliselt – verekeskusesse on selleks üles seatud neli arvutiga töökohta.

Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskuse direktor Helve König ütles, et kuigi kõik olulised andmed doonorite kohta on arvutis juba 15 aastat, salvestuvad nüüd digitaalselt ka kõik küsitluslehed.

Tänu arvutile saavad doonorite andmed aga igas mõttes veel korrektsemaks. Kui inimese kontaktandmetes on vahepeal midagi muutunud, märkab ta neid oma silmaga ja saab kohe ära parandada.

Oma andmete õigsust kinnitab doonor siiski veel tavalise allkirjaga, ja seda arstikabinetis, kus arst pärast doonori läbivaatust prindib varem täidetud küsitluslehe paberil välja.

«Samuti ei loobu me oma riiuliarhiivist, et vältida segadust elektrikatkestuse või arvutite ebakindluse pärast,» ütles ta. «Doonoriveri ilma korras dokumentatsioonita ei tule
kõne allagi ja ootamatut katkestust me oma töösse ei soovi.»

Juba lähitulevikus hakkab e-doonor tähendama aga seda, et inimene saab oma kontaktandmeid korrigeerida ükskõik kus. Aja kokkuhoiu mõttes on siis võimalik küsitlusleht arvuti taga täita juba kodus.

Tänavu suvest on doonori mugavusele mõeldud veelgi. «Meil on Puusepa 1a maja parkimisplatsil kolm märgistatud kohta, kus doonor saab vereloovutuse ajaks tasuta parkida vajaduse korral kuni kaks tundi,» rääkis ta. «Tavaliselt kahte tundi ei kulu, kuid kui me kutsume kedagi erakorraliselt näiteks afereesiprotseduurile, siis küll.»

Afereesiprotseduur  tähendab, et doonori verest eraldatakse vereliistakud ning üle-
jäänud vere koostisosad kantakse tagasi. Vereliistakud ehk trombotsüüdid on olulised
vere hüübimisel ning nende kontsentraati kasutatakse kõige rohkem verehaiguste ravis.

Helve König palus väga, et inimesed doonori parkimisplatsi ei kuritarvitaks. Väga rumal oleks olukord, kui erakorraliselt välja kutsutud doonor peab parkimisplatsi otsingul ümber kvartali tiirutama ja nii aega raiskama.

Verekeskus

• Suvel on doonorid oodatud esmaspäevast neljapäevani kell 9–17 ning reedeti kell
8–15.30 aadressil Tartu, L. Puusepa 1a, kolmas korrus. Kaasa võtta isikut tõendav pildiga dokument.

• Kõige rohkem on puudu
0-negatiivsest verest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles