Eksklusiivse kinnisvara müük võib võtta aastaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Bassein hoovis, laemaalingud, akvaarium seinas ja kallid materjalid võivad kodu ehitades ja raha mitte lugedes tunduda head mõtted, ent kui eksklusiivne maja või korter läheb müüki, on ostjat sellisele varale raske leida.

Tehtud investeeringud saab omanik haruharva tagasi. Pigem tuleb leppida tublisse miinusesse jäämisega ning ostja ootamiseks võib kuluda mitu aastat.

«Eksklusiivset kinnisvara on raske müüa, sest sellele vastava ostujõuga inimesi on Tartu piirkonnas väga vähe,» ütles kinnisvarabüroo Parim Päev juhataja Eero Saar.

«Lisaks on eksklusiivne kinnisvara nagu ka muu kinnisvara 90 protsendil juhtudest ülehinnatud. Omanikud küsivad soovunelma hinda ja pole nõus ka hinda alla laskma,» rääkis ta.

Oma tarbeks

Tartumaal leiab müügist paarkümmend eksklusiivset, üle 200 000 euro maksvat maja ja korterit. Neist kalleimate hinnad küünivad 400 000 euro kanti.

«Valdavalt on omanikud need enda tarbeks ehitanud või restaureerinud, müümiseks sellist kinnisvara ei tehta,» lausus kinnisvarabüroo Uus Maa Tartu büroo müügijuht Kristi Väljaots.

Eksklusiivse kinnisvara müümise põhjuseks on tavaliselt omanike kolimine teise linna, laste kodust lahkumine või äratundmine, et pere ei jõua ajaliselt suure maja eest hoolt kanda ning eelistab korteris elamist.

Väljaots nentis, et müümise põhjuseks võib olla ka perekonna majandusliku seisu muutus, mistõttu käib neil luksusliku maja ülalpidamine üle jõu.

«Selliseid inimesi on müüjate hulgas kindlasti, aga ega inimene, kellel on 400 000-eurone maja, ei ütle, et ma ei jõua seda enam üleval pidada,» nentis Väljaots.

Kui müügiga on kiire ning kohustused panga ees tiksuvad, on omanikud valmis ka hinda alla laskma ning luksuslik maja või korter võib Kaanon Kinnisvara juhatuse liikme Toomas Mustimetsa sõnul saada müüdud poole aastaga.

Kui aga omanikul pole müügiga otseselt kiiret ning ta on hinna osas paindumatu, võib maja müümiseks kuluda aastaid.

Kinnisvarabüroo Parim Päev maakler Marina Marinina on Tartu külje all müünud üht 298 000 euroga pakutavat 300-ruutmeetrist laemaalinguga maja ligi kaks aastat.

«Portaalis vaadatakse puhtalt uudishimust seda maja väga palju, aga tõsise ostusooviga inimesi on raske leida. Samas pole omanikel maja müügiga kiiret, nad on valmis ootama,» nentis Marinina.

Muutus võtab aega

Eksklusiivse kinnisvara müügi teeb keeruliseks seegi, et inimesed, kel sellise maja ostmiseks raha jagub, eelistavad pigem ehitada ise täpselt oma maitse järgi. «Nad on detailide suhtes üsna nõudlikud ja kui nad enam-vähem ideaali ei leia, hakkavad pigem ise tegema,» rääkis Marinina.

Kui aga ostjale on tähtis ka asukoht, näiteks kesklinnas, Tammelinnas või Tähtveres, tuleb neil valida siiski olemasoleva kinnisvara seast, sest vabu krunte on neis piirkondades väga raske leida.  

«Ega eksklusiivsus ei tähendagi üksnes kallist siseviimistlust ja basseini tagahoovis, vaid ka asukohta, ajaloolist väärtust ja miljööd,» märkis Uue Maa müügijuht Kristi Väljaots.

Kaanon Kinnisvara juhatuse liikme Toomas Mustimetsa hinnangul võtab aega, enne kui uued eksklusiivse kinnisvara ostmise võimelised ning selle järele ka vajadust tundvad inimesed peale kasvavad.

«Praegu on üldjuhul neil, kel sellist raha oleks, juba kodu olemas. Turg on natuke ammendunud ja ega aasta-paariga uusi sellise ostuvõimega inimesi peale ei kasva, selleks läheb aega,» lisas ta.

Eksklusiivse kinnisvara hindu
• Renoveeritud maja Tammelinnas, 320 ruutmeetrit, 7 tuba. Hind 450 000 eurot.
• Maja Tartu külje all Luunja vallas, 367 ruutmeetrit, 6 tuba, majas seinamaalingud, hoovis köetav bassein, maja ees purskkaev. Hind 390 000 eurot.
• Katusekorter Tartu vanalinnas renoveeritud klassitsistlikus stiilis majas, 3 tuba, 123,4 ruutmeetrit. Hind 270 000 eurot.
Allikas: City24.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles