Tummine hernesupp kadus kui kerisele

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pauluse koguduse supiköögi perenaine Taimi Kosso jagas eile hernesuppi. Iga päev on supiköögis ootamas 70 portsjonit tasuta suppi, millest perenaine saab alati lahti.
Pauluse koguduse supiköögi perenaine Taimi Kosso jagas eile hernesuppi. Iga päev on supiköögis ootamas 70 portsjonit tasuta suppi, millest perenaine saab alati lahti. Foto: Lauri Kulpsoo

Leib-sai on laual, supp kohe saabumas ja esimesed sööjadki seda ootamas – Tartu Pauluse koguduse supiköök on praegu vist üks vähestest söögikohtadest, kus klientide puuduse üle pole põhjust nuriseda.




«Rahvast käib meil väikse Tartu kohta palju,» kinnitas raskustesse sattunud tartlastele tasuta suppi pakkuva Tartu Pauluse koguduse supiköögi perenaine Taimi Kosso.

Kiriku keldris oleva supiköögi väike söögisaal oli eile pärast avamist sööjatest tulvil. Kaks suurt ümmargust lauda mahutavad enda taha kokku kümme inimest. Pikalt sinna istuma ei jääda.

«Teised tahavad ka süüa,» ütles üks sööja, nooremapoolne mees, kes nagu teisedki supiköögis käijad ei taha ajalehte nime- ja nägupidi sattuda.

Viletsus kasvab

Eilse hernesupi kohta jagasid sööjad kiidusõnu – väga normaalne, vorsti on palju.  «Hernesupp ongi meie lemmik,» hüüdis köögist Taimi Kosso.

«Kõik supid on väga head,» polnud hea sõnaga kitsi ka koos täiskasvanud pojaga lõunatama tulnud hilises keskeas naine. «Siit saab igat suppi: on riisi- ja kapsasuppi, borši.
Kui häda käes, tulen siia.» Viimasel ajal on tema sõnul supikööki lisandunud palju uusi sööjaid, ka 19–20-aastasi. Ning pärast koondamist tööta jäänud inimesi, märkis söögisaalis väikse laua taga sööjaid nimepidi kirja pannud Taimi Kosso.

Ka supiköögi rahastajale, Tartu linnavalitsusele esitatavad igakuised aruanded räägivad arvude keeles kasvavast viletsusest.

Läinud aasta detsembris käis supiköögis 155, tänavu jaanuaris 163 ja veebruaris 171 erinevat inimest. Püsisööjaid on supiköögis poolesaja ringis.

Raha võib nappida

Arvestades, et tööta jäänud inimestel tuleb kitsas kätte umbes pool aastat pärast viimast palka ehk töötuskindlustuse toetuse lõppedes, võib supiköögis käijate hulk suureneda veelgi, märkis Tartu linnavalitsuse sotsiaaltöö teenistuse juhataja, sotsiaaltöö peaspetsialist Merle Kivest.

«Kardan, et jääme sel aastal supiköögile eraldatud rahaga jänni,» ütles ta. «Oleme supiköögi pidajatega arutanud, et siis tuleb vähendada õhtuks antava kuivtoidu portsjonit, sest raha on üsna lootusetu juurde leida.»

Paarikümne esimese minutiga käis eile tasuta supil ligi 30 sööjat. Kel kõht tühjaks jäi, võis küsida lisa, nagu supiköögis alati kombeks on olnud. «Söögiga meil praegu muret pole,» kinnitas Taimi Kosso. «Aga meeste jopedest ja jalanõudest on küll puudus.» Kes nendega aidata saab, on Pauluse kirikusse väga oodatud. 

Lõunaks ja õhtuks

• Raskustesse sattunud tartlastele jagab E–L kl 11–13 tasuta suppi ja annab õhtuks toidupaki kaasa Tartu Pauluse kirikus asuv koguduse supiköök.
• Pool liitrit suppi ja selle kõrvale pakutav 150 g leiba-saia, klaas magusat teed ja klaas piima maksab 14 krooni ja 50 senti.
• Supiköögis käivad inimesed saavad 1. oktoobrist 31. märtsini sealt ka 17 krooni maksva õhtuse kuivainepaki. Viimases on 300 g leiba-saia, 20 g moosi, 60 g nuudlirooga, 100 g konservi, 70 g vorsti ja pisut üle 100 g jogurtit.
• Tartu linn annab sel aastal Pauluse koguduse supiköögile 699 000 krooni, mullu oli see summa 678 000 krooni.
Allikas: Tartu linnavalitsus
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles