ERR.ee: MTÜ sooviks poodide poolt äravisatavat toitu kodututele anda

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Realiseerimisaja ületanud toiduained visatakse praegu kauplustes minema. Pildil on Mai Selveri teenindaja Helen Mägi, kes sätib müüki värskeid salateid.
Realiseerimisaja ületanud toiduained visatakse praegu kauplustes minema. Pildil on Mai Selveri teenindaja Helen Mägi, kes sätib müüki värskeid salateid. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Tartu MTÜ Iseseisev Elu soovis hakata kaupluste poolt hävitamisele minevat toitu kodututele viima, kuid selgus, et karmide piirangute tõttu vajavad nad selleks mitut luba.


Kauplused viskavad iga päev prügikasti suures koguses toiduaineid, mille realiseerimistähtaeg lõpeb samal päeval, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Tartus puudustkannatajate eest hoolitsevatel inimestel tekkis kuu aja eest idee olla kauplustes äravisatava toidu vahendaja näiteks kodututele. Läbirääkimised algasid Rimi ketiga, kuid selgus, et nad oleksid seaduse silmis muutunud toidukäitlejateks, kellel näiteks peaks olema hoiuruumid ja kes vajab selliseks tegevuseks veterinaar- ja toiduametilt tunnustust.

«Tundub, et eestlane tahab ennast ikka väga-väga kaitsta ja tundub, et Eesti ametnikud on seaduste tegemisel arvanud, et meid tapavad viirused ja mustused, tegelikult ju ei tapa,» rääkis MTÜ Iseseisev Elu juhatuse esinaine Mare Koppel.

Ametnikud ei nõustu väitega, et Eesti seadused on jäigad, ning leiavad, et kauplused saaksid küll toitu kodututele anda.

«See, mis puudutab seadust, mis puudutab seda «kõlblik kuni», jah, kui see kaup on realiseerimisaja sees, ta on kõlblik kuni tänase päevani, siis selle võib anda üle või väikese tasu eest tänase päeva jooksul,» rääkis Tartumaa veterinaarkeskuse juhataja Anneli Kask.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles